Zukorlić traži povlačenje predloga Zakona o izboru narodnih poslanika koji se tiče nacionalnih manjina 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja pozvao je vladajuću većinu u Skupštini Srbije da povuče predlog Zakona o izboru narodnih poslanika koji se tiče nacionalnih manjina.

On smatra da predlog da se uvede obaveza da manjinska lista mora da dobije određenu potvrdu nacionalnog saveta neprihvatljiva i u suprotnosti sa ustavnim odredbama.

Balint Pastor, poslanik saveza Vojvođanskih Mađara kaže za Danas da su razgovori u toku i da zato još ne želi da se izjašnjava o predloženim odredbama vezanim za nacionalne manjine.

Zukorlić kaže da Nacionalnom savetu, koje predstavlja pomoćno, ali istovremeno i političko telo koje obično vode određene stranke, dati da odlučuje o tome da li je neka lista manjinska znači omogućiti jednom političkom faktoru da odlučuje o političkom konkurentu.

“To je očigledno jedna greška i predlagač, uveren sam, nije imao u vidu sve momente bitne za taj predlog i zato je od izuzetne važnosti da dobijemo razumevanje od strane predlagača – SNS, ali i od ostalih subjekata u Skupštini, kako bi ovo bilo povučeno ili preformulisano”, objašnjava Zukorlić.

On se ipak slaže sa tim da se mora naći način da se uredi to ko je manjinska lista i ko ima prava po propisima koji se odnose na manjinske zajednice da učestvuje na izborima, s obzirom da su se dešavale određene zloupotrebe na tu temu, jer je bilo onih koji ne pripadaju nacionalnoj manjini, ali su delegirali svoje liste na taj način.

“Ako postoji potreba da se proveri da li neka lista ispunjava uslove da bude manjinska, to ne mogu nipošto biti određeni Nacionalni saveti. U našim bošnjačkim okolnostima, to bi u ovom trenutku izgledalo da stranke u Sandžaku, odnosno druge bošnjačke stranke, treba da zatraže od Bošnjačkog nacionalnog veća potvrdu, tačnije čitajte od gospodina Ugljanina potvrdu da li su one manjinske.

To je nezamislivo i nešto što nema nikakvog smisla, dati takvu batinu nekome koji će je sigurno iskoristiti za obračun sa svojim političkim konkurentima”, napominje lider Stranke pravde i pomirenja i dodaje da je potrebno pronaći formulaciju koja bi zaštitila to pitanje od zloupotrebe i da pre svega ovlašćenja za proveru treba dati Republičkoj izbornoj komisiji.

On smatra da treba unaprediti manjinska prava u pogledu uvećanja broja predstavnika manjinskih zajednica u Skupštini, jer skoro 30 odsto građana Srbije pripada manjinskim narodima, a u parlamentu ima samo oko pet odsto predstavnika manjinskih zajednica.

Njegov predlog je i da treba smanjiti broj potpisa sa 10.000 najmanje na 5.000 za izlazak na izbore listama nacionalnih manjina, a za osnivanje manjinske stranke potrebno je hiljadu glasova, što je nelogično.

Inače Odbor za Ustavna pitanja doneo je odluku da se u utorak, 4 februara u 12 sati održi javno o izmenama zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima koje su predložila 103 poslanika vladajuće većine .

Očekuje se da bi sednica parlamenta o izmenama ovih zakona trebalo da se održi u prvoj polovini februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari