Zvaničnici NATO-a: Budućnost Srbije je transatlantska 1Foto: EPA-EFE

Ispravno je reći da se saradnja između NATO i Srbije stalno unapređuje i to je dobra stvar – izjavili su juče zvaničnici alijanse u razgovoru sa grupom novinara iz Srbije i Crne Gore u Briselu.

Srpski zvaničnici imaju teškoću jer „sede na dve stolice“, kazao je jedan od zvaničnika. „S jedne strane hoće jačanje saradnje sa Evropskom unijom i NATO, a s druge se suočavaju sa lošim sećanjima iz prošlosti, gubicima, ožiljcima… Srpski predsednik Aleksandar Vučić je dovoljno pametan da to reši i povede zemlju u transatlantsku budućnost, jer druge budućnosti ona nema“, objasnio je on dodajući da su Srbiji „potrebni lideri koji imaju mudrost da vide budućnost“.

Upitan da prokomentariše nedavnu najavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da će Srbija smanjiti nivo saradnje sa KFOR-om, jedan od zvaničnika NATO je izjavio: „Nije mi poznato da se to dešava.“

Ovaj zvaničnik koji je nedavno boravio na Kosovu i Metohiji, gde je razgovarao sa saradnicima Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, kaže da je odluka Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije „samo jedna od brojnih stvari koje trenutno uvećavaju napetosti“.

„NATO želi napredak dijaloga između Beograda i Prištine i sve što ga ugrožava nas brine“, rekao je on.

Kada je reč o izveštajima u kojima se govori o stvaranju kosovske armije, zvaničnik NATO navodi da je njegovo „razumevanje“ da ona neće biti formirana ovog meseca, već da je u toku zakonodavni postupak, „posle kojeg ide tranzicioni period Kosovskih bezbednosnih snaga koji će trajati 10 godina“.

Pitanje trajanja misije KFOR na Kosovu i Metohiji je za „kristalnu kuglu“, kazao je on. Povodom promena u sastavu KFOR-a, zvaničnik je naveo: „U skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, nije neobično da broj pripadnika KFOR-a fluktuira, gore i dole… Bez sumnje je da je od ključne i nepromenljive važnosti održavanje bezbednog okruženja i omogućavanje slobode kretanja za sve na Kosovu.“

„Crna Gora je nezavisna“

Na pitanje novinara iz Crne Gore hoće li odluka vlade te zemlje da pošalje pripadnika svoje vojske u misiju KFOR-a, što je Srbija kritikovala, pokvariti odnose dve zemlje, zvaničnik NATO je rekao da je „Crna Gora nezavisna država i ona odlučuje šta će raditi sa svojim trupama“. „Učešće u KFOR-u je po mom mišljenju dobra stvar, jer to je misija koja uvećava bezbednost“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari