ZZS: Ako Tužilaštvo ne reaguje, znači da je Vacić vođa paramilitarne frakcije SNS 1Miša Vacić Foto: Medija centar

Stranka Zajedno za Srbiju (ZZS) formirala je pravno-ekspertski tim koji će pratiti sve poteze Tužilaštva i policije povodom pretnji smrću predsedniku stranke Nebojši Zelenoviću i otvorenog pozivanja na linč dela medija upućenih od strane samozvanog lidera ekstremne desnice Miše Vacića.

„Tužilaštvo se ne oglašava, velika većina medija koji su pod direktnom kontrolom režima odbija da izveštava o ovom događaju, o kojem se priča i piše i van granica zemlje a to znači da su Vacićevi nalogodavci i zaštitnici – u vrhu države“ saopštio je ZZS.

Pravno-ekspertski tim Zajedno za Srbiju od Tužilaštva traži da bez odlaganja policiji naloži hapšenje, određivanje pritvora i brzo procesuiranje Miše Vacića, a u suprotnom, smatraće da Vacić u izvršenju svojih krivičnih dela ima podršku samog vrha vlasti, odnosno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navedeno je u saopštenju.

Oni su naglasili da Nebojša Zelenović neće podnositi krivičnu prijavu jer Tužilaštvo ima zakonsku obavezu da reaguje po službenoj dužnosti.

„Duh devedesetih je definitivno izašao iz boce i zato pozivamo demokratsku javnost i slobodoumne građane da mu se odlučno suprotstavimo, jer će u suprotnom nasilje, bezakonje i ubistva postati naša svakodnevica. Ono što su Šešelj i Vučić bili u doba Miloševića danas je Vacić i ukoliko ne bude uhapšen, jasno je da je on vođa paramilitarne frakcije Srpske napredne stranke“, istaknuto je u saopštenju.

Lider Srpske desnice Miša Vacić, juče je na osnivanju stranačkog odbora Srpske desnice u Šapcu, gradonačelniku Nebojši Zelenoviću poručio da će ga proterati i da će završiti u zatvoru ili – u Drini.

Tokom svog govora Vacić je pominjao i pojedine medije, nazivajući ih izdajničkim.

UZUZ: Sprega vlasti i grupa za zastrašivanje izaziva bojazan
Dešavanja u Šapcu koja su uznemirila javnost i pretnje gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću ubistvom ukazuju na ugrožavanje elementarnih političkih prava u Srbiji, a najveću bojazan izaziva sprega koja postoji između grupa koje se bave zastrašivanjem i vladajućih struktura u Srbiji, ocenilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti – UZUZ.
Bilo da je reč o političkim organizacijama, navijačkim ili kriminalnim grupama – sprega sa vrhom vlasti vidljiva je kroz dobijanje medijskog prostora i zloupotrebu javnih službi kao što je korišćenje spiska korisnika usluga Crvenog krsta u Bujanovcu, ili dobijanje unosnih javnih poslova firmi povezanih sa navijačkim grupama, kao i odlaganje sudskih postupaka ili izdržavanja zatvorskih kazni osuđenim kriminalcima i dilerima droge.
UZUZ je u saopštenju dodao da je slična situacija bila vidljiva i tokom nedavnog protesta ispred RTS-a, kada je organizovan kontraprotest pripadnika navijačkih grupa, kada je bilo vidljivo da su pravo na slobodu kretanja ograničavala lica koja se nisu legitimisala i postoji osnovana sumnja da je reč o parabezbednosnim strukturama.
Takođe, pretnje koje je predsednik Republike izrekao da može poslati 10.000 ljudi ispred N1 televizije predstavljaju jasnu opasnost od daljeg ugrožavanja pravnog poretka, saopštio je predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti – UZUZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari