Četrdeset godina od smrti Elvisa Prislija (VIDEO) 1Foto: EPA / ARMANDO BABANI

Da njegovo ime i pesme žive i danas, dokazuje i to da su, prema podacima Forbsa, Prisli i trenutno popularni pevač Ed Širan trenutno u “mrtvoj trci” na britanskoj top listi najboljih albuma, koja je ažurirana ove sedmice – “Pedeset najvećih hitova Prislija” trenutno je vodeća na listi, ispred Eda Širana.

Elvisovo imanje Grejslend u gradu Memfisu u američkoj saveznoj državi Tenesi, gde je i sahranjen slavni američki kantautor, godišnje poseti oko 600.000 ljudi, što ga čini najposećenijom atrakcijom u SAD posle Bele kuće. Svake godine i imitatori Prislija okupljaju se u čast “kralja rokenrola”, a ove godine otputovali su u Manilu kako bi obeležili 40 godina njegove smrti.

Za života Elvis je snimio 97 ploča (uključujući singlove, kompilacije i koncertne snimke), a njegovo ime nastavilo je da živi i posle smrti pošto je do sada objavljeno desetostruko veći broj reizdanja. I dalje slovi za ličnost koja je, uslovno rečeno, u društvu najvećih milionera u svetu šoubiznisa. Godinama je bio ubedljivo prvi na listi posthumnih zarada koju sastavlja časopis Forbs.

Elvisove lične stvari i dalje na aukcijama dostižu basnoslovne cifre. Njegove pesme su dugo godina i posle smrti bile prve na Bilbord listi. Sveukupno je sa 149 pesama na prvom mestu proveo 996 nedelja, a jedina konkurencija bili su mu Bitlsi sa kojima se smenjivao na vrhu tokom 60-ih godina prošlog veka.

„Kralj je živ“ je uzreč koju većina fanova slavnog Prislija shvata u bukvalnom značenju. Mnogi i danas smatraju da je slavni muzičar 1977. godine inscenirao smrt na svom imanju kako bi se u 42. godini života mirno povukao u anonimu i uživao u zarađenim parama. Elvis je zvanično umro od srčanog udara koji je izazvan ogromnim količinama alkohola i droge koje je prethodno uneo u telo. Oni koji su još više skloni teorijama zavere reći će da je Elvis umro još 1966. godine i da ga je narednih 11 godina imitirao brat blizanac koji je samo navodno umro na rođenju. Poslednja teorija glasi da je nagovorio Majkla Džeksona da i on inscenira svoju smrt i da sada zajedno sede u foteljama i uživaju u „slobodnom“ životu.

Iza njega su ostali brojni hitovi, među kojima su Heartbreak Hotel, Hound Dog, Suspicious Minds, Love Me Tender, Jailhouse Rock, Blue Suede Shoes, It’s Now or Never, Are You Lonesome Tonight, All Shook Up, Can’t Help Falling in Love.

Prisli je rođen 8. januara 1935. godine u siromašnoj porodici u saveznoj državi Misisipi. Poslednji nastup imao je 25. juna 1977. u Indijanapolisu, a dan pred sledeći koncert.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=e8jAqvmnsIk]