Filharmonija u filmu od 3. do 5. septembra u Novom Sadu 1Foto: Muzička omladina Novog Sada

Kako su najavili organizatori, FILMHarmonia počinje upravo u Novom Sadu.

Tokom tri večeri u periodu od 3. do 5. septembra u Novom Sadu će se javno prikazivati Čaplinovi filmovi „Mališan“ (The Kid, 1921) u trajanju od 52 minuta, a potom „Pasji život“ (A Dog’s Life, 1918) od 33 minuta.

Za ove događaje planirane su tri različite lokacije „na otvorenom“, a ulaz će biti slobodan za sve projekcije.

Glavni nosilac projekta FILMHarmonia je Zagrebačka filharmonija koja je za svog partnera u Srbiji izabrala Muzičku omladinu Novog Sada.

Oba partnera su istaknuti promoteri muzičke umetnosti i igraju značajne uloge u kulturnom životu sredina u kojim deluju, navodi se u saopštenju.

U najavi se navodi da je Zagrebačka filharmonija orkestar sa 147 godina dugom tradicijom uglednih nastupa u Hrvatskoj i kulturni ambasador zemlje u svetu, dok su u bogatu biografiju MONS-a upisane uspešne organizacije brojnih koncerata i manifestacija.

Otvorenost oba partnera za nove i atraktivne programe, koji povezuju različite umetnosti, a kakav je upravo program Filharmonija u filmu, bila je takođe značajan faktor za njihovo udruživanje, dodaju organizatori.

Zašto baš muzika iz Čaplinovih kinematografskih ostvarenja koju će tokom projekcija filmova izvoditi uživo Zagrebačka filharmonija?

Zato što se u 2019. godini slavi 130 godina od rođenja jednog od najpoznatijih i najprepoznatljivijih lica crno-belog filma. Čaplin je sinonim za zlatno doba nemog filma i jedan od najvećih filmaša svih vremena. Osvojio je mnoga priznanja i nagrade, između ostalog i Oskara za životno delo, ali i najduži aplauz publike u istoriji, koji je trajao čak 12 minuta.

Osim toga, teme u njegovim filmovima itekako su aktualne i danas, i iako su puni gegova, njegovi filmovi nose jake poruke, snažnije od onoga što se vidi na prvi pogled, ističu organizatori.