„Besplatan ulaz, odličan muzički program, široka lepeza piva i profesionalni rad, iako ove godine na žalost neće biti nagrade u brzom ispijanju piva “ odgovor je na pitanje u čemu je tajna posećenosti ove manifestacije i kako je došao na ideju da je osnuje.

– Na ideju sam došao 2003. godine, imajući pre toga iskustva rada u studenstkim organizacijama, gde su se godinama različiti događaji organizovali, od žurki do seminara za preko 300 studenata iz zemlje i inostranstva – rekao je osnivač jednog od napoznatijih i najboljih festivala dobrog piva i dobre muzike.

Nije tačno da se festival od sledeće godine seli na Bubanj potok, a da se vrati tamo gde je počeo, na Donji Kalemgdan, ne može zato što je toliko narastao, da je Donji grad postao mali za celu logistiku i toliki broj ljudi.

– Bezbednost na prvom mestu. Ali otišli smo vazdušnim putem 100 metara, nismo 100 kilometara van Beograd – ističe Grastić.

„Osećate li razliku između Beer Festa sada i pre par godina? Da li je ova vlast shvatila značaj Beer Festa u korist turizma, i da li vam je olakšala organizaciju“? zanimalo je Facebook pratioca Danasa.

– Razlike ima, festival raste, sada je veći, bolji, raznovrsniji. Svaki sledeći treba da bude najbolji do sada. Čelnici grada i države shvataju značaj velikih manifestacija za razvoj turizma, benefiti za državu su ogromni. Mundijal, Olimpijada, Formula 1 ili veliki muzički festivali su samo globalni primeri – smatra Grastić.
Odgovor na poziv za još masovniji Beer Fest glasi „Od ovog masovnije teško može da bude. Šalim se, ponosni smo na toliki broj posetilaca, ali nismo nikada jurili cifre, važnije nam je da kvalitet bude što bolji“ a na pitanje koliko je teško organizovati festival i dovesti bendove poput The Sranglers i Simple minds Grastić ističe da od 200 najvećih muzičkih festivala u Evropi, dva imaju besplatan ulaz, jedan od njih je Beer Fest.

– Čim imate besplatan ulaz, bez prodaje ulaznica koje donose najveći deo prihoda, limiti su nekako u startu zakucani. Zato se dovijamo, radimo alhemije, presipamo iz šupljeg u prazno, da bi ipak imali dobra imena. Ubeđen sam da je malo mesta u Evropi, ili ih uopšte nema, gde možete besplatno gledati Rudimental, Simple Minds, Stranglers ili Rosin Marfi – naglašava on.

Jednog našeg FB pratioca zanimalo je mišljenje Grastića o Saboru u Guči i Exitu i kakva je sličnost ovih festivala i BBF-a.

– Evo pošto smo u Danasu, sećam se jednog teksta Zorana Panovića koji je Exit, Beer Fest i Guču nazvao svetim trojstvom festivala Srbije. Ima sličnosti ali i dosta razlike. Exit je muzički festival, Guča ima neku svoju posebnu temu, a Beer Fest je mix muzičkog i pivskog festivala – objašnjava osnivač Beer Festa.

Na veliku žalost svih ljubitelja metala, koje je zanimalo da li će bendovi poput Metallice, Iron Maidena, Rammsteina biti dovedeni na Beer Fest, odgovor je na žalost ne, zato što je politika ovog festivala besplatan ulaz, a navedeni bendovi imaju velike novčane zahteve, sa druge strane bend Gost moža nastupi narednih godina. On se osvrnu i na kritiku da se program festivala ponavlja.

-Nije realno da bendovi koji toliko koštaju nastupe na festivalu koji ima besplatan ulaz, iako bi mi prvi voleli. Za Ghost ćemo razmisliti. Festival kome je dosadan ne mora da dođe, sve je na dobrovoljnoj bazi. Iako deluje da se ponavlja program, svake godine je 50 odsto bendova premijerno na Beer Festu, a neki se ponavljaju posle velikih pauza. Ove godine, prvi put na Beer Festu nastupaju Rosin Marfi, Stranglers, Nele Karajlic, MF Robots. Brejkerski posle pet godina, E play posle sedam…- kaže osnivač.

Pored pitanja stanovnika Jagodine stajao je i predlog, da se pozove Metallica i naplati karta.

-Politika festivala jeste da bude besplatan, ali razmislićemo o tome što predlažete, da bude dan pre ili dan posle, sa ulaznicama. Veliki pozdrav za Jagodinu! – kaže Grastić.

Jednog čitaoca koji je ostavio poruku u Fejsbuk komentarima Danasa zanimalo je zašto se u najavi za Birfest naglašava da su cene piva promotivne, jer po mišljenju čitaoca pivo košta više nego u većini restorana. Zasmetalo mu je i to što je po njegovom utisku Birfest postao više muzički festival nego festival piva.

– Cene su dosta niže od većine kafića u Beogradu. Kada imate besplatan ulaz, takvu produkciju i takav muzički program, prosto nije realno da i pivo bude 50 dinara. Prihod od prodatog piva ulazi u ukupan budžet iz kojeg se realizuje celokupni muzički program. Na Festivalu postoj više tematskih pivskih zona, od Craft Land-a do Embassy of beer. Podjednaku pažnju posvećujemo i muzici i pivu – saopštava osnivač festivala i daje odgovor na pitanje vezano za Craft Land, naime da će se štand Black turtle pub-a naći baš tamo.

Iako je rubrika „Intervju na mreži“ zamišljena u obliku postavljanja pitanja čitalaca, našli su se i komentari poput „Sretna i berićetna ova godina“! kao i „Sve pohvale za Beerfest“!