Koncert klasične muzike posvećen uspomeni na Đinđića 15. marta 1Foto: Beogradska filharmonija

Provod uz klasičnu muziku se nastavlja i posle koncerta, jer će se solistkinja naći u ulozi di-džeja na novom filharmonijskom afterpartiju u Savamali od 23 časa, navodi se u saopštenju Filharmonije.

Okarakterisan kao jedan od najbolјih koncerata za violončelo u ovom veku, „Azul“, argentinskog kompozitora Osvalda Golihova, predstavlja jedinstvenu mešavinu tanga, ciganske muzike i melodija sa Bliskog istoka.

Kako se navodi u saopštenju, posebnim ga čini neobičan sastav instrumenata, pa će publika čuti hiperharmoniku i to u izvođenju njenog izumitelja Majkla Vord-Bergmana zajedno sa neverovatno dugačkom listom egzotičnih udaraljki, među kojima su, recimo, i kozji nokti.

Ovo delo koje je premijerno izveo slavni Jo Jo Ma, na filharmonijskom koncertu uokviruju „Posveta bogu Bahu“ Zorana  Hristića i “Božanstvena poema” Aleksandra Skrjabina.

„Uvek se najviše obradujem kad poziv dođe od Beogradske filharmonije i kad njihov tim predloži nešto izazovno. U ovom slučaju, pored toga što je Azul izuzetno virtuozno napisan, kompozitor se definitivno ne plaši da pokaže velike emocije, prelepe melodije ali i improvizacioni deo. Radujem se da posle ovog uzbudljivog koncerta nastavimo druženje u klubu Taman, na naš beogradski način“, rekla je Maja Bogdanović, naša najuspešnija čelistkinja koja impresionira publiku širom sveta.

Ona je dodala da u celom svetu ljudi žele da približe klasiku mladima, ali da Filharmonija uvek pravi atraktivne događaje za publiku od 0-150 godina.

„Osim što ću se naći za DJ pultom i puštati neke od svojih omiljenih klasičnih numera, pridružiće mi se i fenomenalni englesko-holandski violinista Daniel Roland s kojim smo pripremili par iznenađenja“, naglasila je Bogdanović.

Filharmonijski koncert na Kolarcu tradicionalno se posvećuje uspomeni na premijera Zorana Đinđića. Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči početka, odnosno od 19č na blagajni Kolarca.