Muzički vodič od 30. avgusta do 6. septembra 1Foto: Live Production

30. avgust – Apocalyptica i Simfonijski orkestar RTS-a

Simfonijski orkestar i Hor RTS i Apokaliptika nastupiće na ovogodišnjoj, četvrtoj po redu Noći muzike na Ušću gde će svim Beograđanima i posetiocima glavnog grada pružiti nezaboravno veče – ukazano je u najavi događaja.

Muzički vodič od 30. avgusta do 6. septembra 2Organizatori su dodali da, predvođeni dirigentskom palicom Bojana Suđića, Simfonijski orkestar i Hor RTS-a otvoriti Noć muzike programom „Top klasika“ sa popularnim fragmentima najpoznatijih dela Stevana Hristića, Đuzepea Verdija, Žorža Bizea, Aleksandra Borodina, kao i kompozicija Franca Supea, Artura Markesa, Petra Iljiča Čajkovskog i Karla Orfa.

Specijalno iznenađenje ovogodišnje Noći muzike predstavlja nastup finskog sastava Apokaliptika, koji je spojem hevi metala i klasike utemeljio novi muzički pravac i zauzeo nezamenljivo mesto na svetskoj sceni. Beogradska publika moći će da uživa u njihovoj muzici besplatno i pod otvorenim nebom.

Letnja manifestacija pod otvorenim nebom, Noć muzike, koja je prethodnih godina okupljala preko 45.000 posetilaca svih generacija, ove godine obuhvatiće čak sedam sati vrhunskog muzičkog programa.

30. avgust – Jazz Night

Muzički vodič od 30. avgusta do 6. septembra 3„Vi putujete po celom svetu – gde ima tačno džeza i svinga, jesu li to neke određene zemlje?“

„Ne“, kaže Luj Armstrong zvani Sačmo, „džez je tamo gde ga nađeš.“ – navedeno je u najavi koncerta Džez večeri i dodato „džez ovog petka pronađite u Beogradskom Marketu, gde vas čekaju tri sjajna muzičara“.

30. avgust – Nula radio Funk Fest

Muzički vodič od 30. avgusta do 6. septembra 4Nula Radio kao jedan od najslušanijih net radio stanica na prostorima bivše SFRJ, nakon četiri godine prisutnosti u Srbiji organizuje prvi Funk Fest i to na jednoj od najlepših letnjih lokacija, na letnjoj sceni Bitefartcafe-a na Kalemegdanu, saopštili su organizatori u najavi događaja.

Oni su istakli da Nula Radio muzički orbitira između funk-a, diska, soul-a i jazz-a, pa sve do reggae-a, hip hop-a i drum n bass-a, i da je ugostio mnoge lokalne muzičare od Slovenije do Srbije.

Zato će se za ovu posebnu priliku na muzičkom postolju naći bend Zemlja Gruva u punom sastavu, kao i najafirmisaniji lokalni funk dj-evi kao što su Timbe iz grupe Bad Copy, majstor za pločama Dj Iron, jedan od najboljih beogradskih dj-eva Bege Fank, ambasador Nula radija za Srbiju Rebel B, Pavle Zindović iz kolektiva White City Soul, dama domaćeg soul-a Kaya D, kao i Dick Whistler poznatiji kao glumac Sergej Trifunović.

31. avgust – Lutke na koncu (KUD Idijoti tribute band)

Muzički vodič od 30. avgusta do 6. septembra 5U Clubu „Fusion“, Kladovo nastupiće bend Lutke Na Koncu koga čini grupa iskusnih beogradskih muzičara i koja ima za cilj da pesme legendarnih KUD Idijota i dalje žive.

Iza ovog imena stoje ljudi „iz struke“, muzičari još jedne grupe veterana regionalne punk rock scene, Dža ili bu: Vladan Vasiljević, Dejan Milojević i Vuk Pavlović.

Već neko vreme ova grupa beogradskih muzičara duh legendarnih KUD Idijota pronosi širom nekadašnje Jugoslavije, uz blagoslov nekadašnjih članova pulske grupe.

Lutke na koncu su ime dobili po pesmi sa jednog od prvih EP izdanja KUD Idijota „Budimo solidarni s bogatima“.

1. septembar – Operators

Muzički vodič od 30. avgusta do 6. septembra 6Kanadska supergrupa Operators vraća se u Beograd 1. septembra i promoviše novi album „Radiant Dawn“ u klubu Elektropionir. Specijalni gost na koncertu je popularni Kepa, koji će svojim electro-newwave exYU setom napraviti savršen uvod i kraj za Devojku, Sema i Dena, ukazano je u najavi događaja i dodato da su pesme na „Radiant Dawn“ napisane i snimljene tokom 2018. i početkom ove godine u Montrealu i ostvrvu Vankuver.

Specijalni gost na albumu je Tim Kingsburi iz Arcade Fire koji je svirao bas na poslednjoj pesmi, a album su miksovali bubnjar Wolf Parade Arlen Tompson i Napster Vertigo koji je bio i producent. Dobitnica Gremija Emili Lazar je uradila mastering.

5. septembar – The Bestbeat

Muzički vodič od 30. avgusta do 6. septembra 7Zappa Barka ugostiće ovog četvtka The Bestbeat – Beatles tribjut bend nastao 2005. godine, sa
ciljem da podseti publiku na najveći bend 20. veka. Bestbeat nastupa na instrumentima i pojačalima kakve su koristili Beatlesi, u vernim reprodukcijama kostima iz različitih faza karijere, sa prepoznatljivim frizurama, a same kompozicije se izvode u orginalnim aranžmanima i tonalitetima, kao da su u pitanju dela klasične muzike.

Da bi svaka sličnost bila potpuna, bilo je bitno imati i levorukog basistu. Povodom pedesetogodišnjice od izdavanja prvog singla, „Love me do“, najtiražniji američki magazin – Newsweek, uvrstio je Bestbeat među trideset najboljih svetskih Beatles tribute sastava, saopštili su organizatori događaja.

6. septembar – Denis Katanec

Muzički vodič od 30. avgusta do 6. septembra 8Denis Katanec zagrebački kantautor nastupiće u petak u galeriji Kvaka 22, najavili su organizatori i dodali da je Katanec pokretač bendova Felon, DK Okanagan LTD te recentne Klinike Denisa Kataneca. Iza sebe ima album „Jasno, nečujno, a suviše glasno“ (Felon), tri eksperimentalna albuma napisana i snimljena u 24 sata „Sveska bijednih I“, „Sveska bijednih II“ i „Sveska bijednih III“, solo album “Pejotl”, Sve moje Laurie“ sa bendom DKOkanaganLTD, te dva albuma sa Klinikom “Nikta Zorja” i “Rode”. Odsvirao je preko 250 koncerata u cijeloj regiji. Trenutno žari i pali sa novom postavom Klinike koja uskoro objavljuje album.