Evropski sud pravde sudi UEFA 1EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Na zahtev osnivača Superlige, do početka Svetskog kupa u Kataru (21. novembar – 18. decembar) trebalo bi da bude preispitan monopol Evropske fudbalske federacije nad Ligom šampiona.

Postupak su pokrenuli Barselona, Real i Juventus i to najpre pred Trgovačkim sudom broj 17 u Španiji, posle čega se ovaj obratio najvišoj sudskoj instanci u Evropskoj uniji.

Evropska fudbalska federacija, gro javnosti, ogroman deo navijača i pojedini državnici žestoko su se usprotivili ideji pokretanja takmičenja van okrvira UEFA, rezervisanog samo za izabrane bogate i(li) popularne klubove, pa je SL napustila većina nesuđenih učesnika. A ona ugašena ili zamrznuta, u zavisnosti od tumačenja.

Argumentacija, zamalo, otcepljenih članova UEFA bila je tvrtdnja da se radi o zaštiti evropskog fudbala od zloupotreba. Sa željom da se osigura striktno poštovanje finansijskog fer-pleja, garancija finansijske održivosti klubova, transparentnog i efikasnog sistema upravljanja, ali ne u korist trećih strana van Evropske unije, bez obzira da li su to države ili ne, jer koriste fudbal u druge svrhe.

Ukoliko Evropski sud, koga čine po jedan sudija iz svake od 27 članica Unije i još 11 generalnih advokata, donese odluku da UEFA stvarno ima monopol nad Ligom šampiona, to bi moglo imati revcolucionarne posledice po evropski fudbalski poredak, a samim tim i za svetski.

Kada se odredi prema pomenutom slučaju to neće biti stručno mišljenje ili preporuka nego presuda ili obrazložena naredba. I biće obavezujuća za sve zemlje članice Unije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari