Dva Svetska prvenstva za šest meseci 1EPA-EFE/ANTONIO BAT

Svetska plivačka i vaterpolo federacija ponovo odložila najveće planetarno takmičenje u vodenim sportovima.

Vaterpolo takmičenje je trebalo da bude održano prošle godine u Fukuoki, ali je zbog pomeranja Olimpijskih igara u Tokiju prolongirano na period  od 13. do 29. maja 2022, da bi posle novog pomeranja medalje trebalo da budu podeljene između 14. i 30. jula 2023. godine.

Da stvar bude još gora za igrače i selektore, već opterećene klupskim obavezama, izmenjen je i termin je Svetskog prvenstva u Dohi, sa novembra 2023. na januar 2024. godine. U „prevodu“, ekipe će u razmaku od samo šest meseci igrati dva SP.

Pri čemu će najbolje među njima imati malo vremena da se odmore i spreme za Olimpijske igre u Parizu, krajem leta u Parizu 2024.

Čelnici FINA su svoju odluku objasnili zahtevom vlasti Japana da se turnir pomeri za više od godinu dana, zbog situacije sa pandemijom korona virusa u toj zemlji.

Aktuelni šampion sveta je Italija, pošto je u Južnoj Koreji 2019. godine savladala Španiju rezultatom 10:5. Aktuelni olimpijski šampion Srbija tada je bila peta, a selektor Dejan Savić je planski, samo za to takmičenje, odmorio većinu vedeta tima kako bi odbranili titulu na OI u Tokiju.

Pored vaterpolista na prvenstvu sveta u vodenim sportovima nastupaju i plivači, skokači u vodu, takmičari u umetničkom plivanju i plivanju na otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari