MOK: Priče o dopingu su spekulacije 1EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Međunarodni olimpijski komitet ne potvrđuje da je ruska klizačica Kamila Valijeva koristila nedozvoljene supstance na Igrama u Pekingu.

Prolaze dani od trijumfa klizačica i klizača iz Rusije u ekipnom umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a još nema dodele medalja u toj kategoriji, pa se potežu razne priče o razlozima ove nesvakidašnje situacije. Najdominatnija je o navodnom dopngovanju petnaestogodišnje Kamile Valijeve, koja je prethodno ušla u istoriju kao prva ženska osoba koja se na ZOI prilikom skoka četiri puta okrenula oko svoje ose.

„Imali smo situaciju juče, ona uključuje i pravne komplikacije i nadam se da ćete shvatiti da nisam u poziciji da to komentarišem na konferenciji za medije. Ne bi bilo prikladno da komentarišem pravni postupak“, rekao je Mark Adams na redovnoj konferenciji MOK-a za medije u Pekingu.

Pojedini mediji objavili su da je supertalentovana devojčica bila pozitivna na lek za srce koji se nalazi na listi zabranjenih. Uz tvrdnju da je ona „zaštićeno lice“, jer tako mlada ne podleže eventualnim sankcijama.

„Sa druge strane, ako gledamo širu sliku, vi ste naveli da postoji potencijalni doping skandal, moram da kažem da su to samo spekulacije. Želim da vas podsetim da je Međunarodni olimpijski komitet sva testiranja i odluke o eventualnim kaznama delegirao Sudu za sportsku arbitražu kako bi se izbegao bilo kakav potencijalni sukob interesa“, zaključio je zvaničnik MOK-a priču na ovu temu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari