ABA liga ostaje bez klubova iz Hrvatske? 1Foto: ABA league

Košarkaški savez Hrvatske je na sednici održanoj u Gospiću izneo jasan predlog da tamošnji klubovi napuste Jadransku ligu i priključe se drugom regionalnom takmičenju.

U pitanju je Alpe Adria Cup koje okuplja klubove Centralne Evrope, preciznije iz Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. Alpe Adria Cup funkcioniše pod ingerencijom FIBA.

Potencijalni izlazak hrvatskih klubova iz ABA lige definitivno bi zatvorio vrata Evroligi i takmičenjima pod rukovodstvom te organizacije i cilj je potpuno okretanje FIBA Ligi šampiona i Evropa kupu.

HKS je od klubova tražio da odluku donesu do 13. maja. Vodećim ljudima istih dostavljen je i pristupnica kojom bi potpisali pristanak za istupanje iz „liga koje nisu priznate od strane HKS“. Kroz istu bi klubovi dali Savezu mogućnost da pripremi finansijsku konstrukciju i plan za dalju pomoć i podršku hrvatskim klubovima koji bi krenuli ovim putem, odnosno da graju takmičenja koja HKS priznaje.

Nezvanično, Split je trenutno najbliži odluci da izađe, dok su Zadar i Cibona protiv. Na adresu Saveza je navodno već stigao dopis sa molbom da se pomeri datum za donošenje konačne odluke. Od Cibone, koja čeka dolazak novih ljudi u klub koji bi garantovali ulaganje ozbiljnih finansijskih sredstava u narednim godinama, ali je navodno jedan od uslova da se taj projekat ostvari upravo učešće u Jadranskoj ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari