ABA: Pobeda Budućnosti za novu prednost u seriji 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Budućnosti ostvarili su veoma važnu pobedu u finalnoj seriji ABA lige protiv Crvene zvezde 78:77, pa sada vode sa 2:1 protiv srpskog šampiona.

Iako bi trebalo da reći da je Nemanja Gordić doneo poebdu domaćoj ekipi pola minuta pre kraja, ne bi bilo moguće ne spomenuti i „ulogu“ sudija u večerašnjoj utakmici.

Sam pogled na broj slobodnih bacanja daje jasnu sliku o suđenju večeras, a ako se uzme u obzir i kome su suđene (najboljim igračima Zvezde) i kada su suđene (u trenucima kada se Zvezda rezultatski „odlepljivalja“), onda je jasno da se Zvezda večeras nije borila samo protiv protivničkih košarkaša.

Šesnaest pogođenih slobodnih bacanja više protivnika, iz skoro dvadeset više dosuđenih u korist Budućnosti, možda nije direktno odgovorno za poraz Zvezde, ali je umnogome pomoglo domaćim da tokom čitavog toka meča budu u egalu sa Zvezdom, iako su Beograđani odigrali ubedljivo najbolju utakmicu u ovoj seriji.

Pre svih Džejms Feldin koji je pogotovo u prvom poluvremenu pogađaju šuteve za tri poena, zatim Alen Omić, koji je bio dominantan u reketima na oba kraja parketa, a onda i Tejlor Ročesti, koji je i pogađao i asistirao.

Iako je Zvezda šutirala u prvom poluvremenu 70% iz igre, u drugom je opao procenat izabranika Dušana Alimpijevića, no ipak su kontrolisali ritam i tok meča.

Budućnost do prve osetnije prednosti dolazi u poslednjoj deonici meča (73:67), ali Zvezda se vraća u meč i ima poslednji napad na utakmici za pobedu.

Tejlor Ročesti ostavlja loptu usamljenom Džejmsu Feldinu, no ovaj maši šut za tri poena iz izgledne pozicije, a do lopte dolazi centar Matijas Lesor i iz „odbojke“ promašuje zicer, pa samim tim i pobedu, iako se čini da je imao vremena i da uhvati loptu i zakuca je za prednost u seriji.

Zaista su gotovo svi igrači Zvezde odigrali ili dobar ili perfektan meč, izuzev dvojice igrača, Milka Bjelice i Branka Lazića, koji su u strahovitom padu forme u poslednje vreme.

Obojica su imali po dva otvorena šuta za tri poena koja su bez većih problema promašili, a Lazić je i jedan „flouter“ uspeo da promaši.

Uz to je i nekoliko puta bio sam, ali nijednom nije „uzeo“ šut za tri poena, te je lošim pasovima uvaljivao saigrače u velike probleme, često ih terajući da ih na kraju i izgube.

Bez njih dvojice u poenterskom smislu Zvezda će veoma teško uspeti da pobedi Budućnost u četvrtom meču koji je na programu sutra uveče u 21 čas u dvorani „Morača“.

Do titule i karte za Evroligu naredne sezone stići će ekipa koja prva uspe da sakupi tri pobede u seriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari