Alekna junior za 47 cm bolji od oca: Pao najdugovečniji svetski rekord u muškoj atletici, mada i sledeći najpostojaniji odoleva 38 godina 1Foto:; EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Litvanski atletičar Mikolas Alekna (21) novi je svetski rekorder u bacanju diska.

Njegova rukotvorina na takmičenju u Ramoni (SAD) od 74,35 metara je i značajnija jer je prethodno najbolje dostignuće odolevalo 38 godina, što je bilo i najduže među muškarcima u „kraljici sportova“.

Istočni Nemac Jirgen Šult je imao hitac od 74,08 m 6. juna 1986. u Nojbrandenburgu, gradu u istočnom delu nekadašnje Demokratske Republike Nemačke.

I dalje je najpostojaniji svetski rekord iz 1986, ali iz 30. avgusta.

 

Drži ga Jurij Sedih, nekadašnji sovjetski adut u bacanju kladiva, a postavio ga je na Evropskom prvenstvu u Štutgartu, na stadionu na kojem igra i istoimeni fudbalski klub.

Novi svetski rekorder u bacanju diska je pošao stopama svog oca.

Virgilijus Alekna je olimpijski šampion iz Sidneja 2000. i Atine 2004, svetski i evropski prvak u svoje vreme.

Njegov lični rekord bio je 73,88.

Alekna junior, koji studira u SAD, pre nekoliko dana je poboljšao svoj najbolji hitac. Sa 71 m otišao je na 71,39 m, što je bio nagoveštaj njegovog još boljeg izdanja.

Na Olimpijskim igrama u Parizu rastu Aleknine šanse da bude najmlađi osvajač zlatne medalje u svojoj disciplini još od Melburna 1956, kada je s nepunih 209 godina trijumfovao Amerikanac Al Erter sa 56,36, što je u to vreme bio olimpijski rekord.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari