Aleksa Radanov: Valjda će da bude treća sreća 1Foto: STARSPORT

Slovio je za jednog od najtalentovanijih igrača na Starom kontinentu, što je i dokazao osvajajući sa juniorima Crvene zvezde sve moguće titule, zaključno sa Evroligom.

Činio je „ubitačan“ trio sa Aranitovićem i Simanićem i kada se mislilo da će sva trojica ekspresno dobiti adekvatnu šansu u prvom timu, za Aleksu Radanova usledila je trogodišnja klackalica na relaciji FMP – Zvezda.

– Ovo mi je treći boravak u prvom timu, ali zapravo prva sezona u kojoj ću biti od početka do kraja sa ekipom. Imamo ambicije da se vratimo u Evroligu, što znači da igru moramo da podignemo na viši nivo i da pokažemo šta znamo. Svi su mahom novi, samo je par igrača od prošle sezone, pokušavamo da se što bolje uigramo – delovao je zadovoljno Radanov, koji sa 202 centimetra može da pokriva sve pozicije u spoljnoj liniji: gradi igru, kreira, ali i da bude egzekutor, posebno darovit u prodoru.

* Radite već nekih dvadesetak dana. Kakav vam je utisak o treneru Milanu Tomiću i koji su to principi igre na kojima će insistirati?

– Iskreno, oduševljen sam trenerom Tomićem, stvarno je sjajan čovek, mnogo je komunikativan sa nama mlađima, što meni veoma znači. Pomaže nam u svakom trenutku, govori šta da radimo, kako i na koji način da ispravimo određene segmente u igri. Imam osećaj kao da sam prijatelj sa njim, u smislu da mogu bilo šta da ga pitam i da neću imati problem da li će mi nešto loše reći ili da me neće saslušati. Mislim da ćemo se super slagati.

* Faktički od samih početaka igrali ste na više pozicija. Tako je bilo i u FMP, s tim da ta polivalentnost nije uvek bila vaš saveznik. Na kojoj poziciji vas vidi trener Tomić?

– Poslednjih godina sam se puno šetao po raznim pozicijama. Trenutno sam dvojka i popunjavam jedinicu… I dalje sam na par pozicija, ali mi ne smeta. Nadam se da ću što bolje naučiti osnovne principe na pleju, jer ću sigurno imati i tu ulogu tokom sezone, a na tom mestu bi trebalo i najviše da napredujem.

* Mislite li da je ovo sezona u kojoj bi napokon trebalo da pokažete posedujete li kvalitet za potrebe prvog tima Zvezde?

– Poslednjih godina sam tražio što veću minutažu tako da sam samoinicijativno odlazio u FMP. Želeo sam da stičem znanje i iskustvo uz isto dobre igrače u Železniku, tako da u tom segmentu nije bilo nikakvih problema. Možda je sada vreme, uskoro punim 21 godinu (1. februara prim. aut), da pređem na neki viši nivo i zaigram u Crvenoj zvezdi. Nadam se da ću dobiti što više minuta i bolju priliku da dokažem koliko znam i umem. Verujem da ću imati punu slobodu, barem mi je takav utisak ostavio trener Tomić.

* Tokom leta se pojavila informacija, doduše nezvanična, da je Partizan želeo da iskoristi momenat i pokuša da vas dovede u Humsku?

– Nisam imao razmišljanja vezana za mogući odlazak u Partizan. Iskreno, i ja sam se iznenadio da su me drugi ljudi obaveštavali o tome da prelazim u Partizan. O tome stvarno ne razmišljam niti me to zanima u ovom trenutku. Okrećem se timu u kojem se nalazim već više godina i pokušavam da pronađem svoje mesto .

* Kako vam izgleda novi tim sa dosta novajlija i koji su prioritetni ciljevi u kalendarskoj 2018/19?

– Ima dosta odličnih igrača, starijih koji su osvajali Evroligu, Stratos Perperoglu pogotovo. Svi se uklapamo, kockice se slažu. MI ćemo se sigurno boriti da osvojimo titulu i želimo da se vratimo u Evroligu. To je apsolutni prioritet – podvukao je daroviti dvadesetogodišnjak koji je maltene čitavu karijeru proveo u Crvenoj zvezdi.

Baksuzna generacija

Na letošnjem Evropskom prvenstvu U 20 Srbija je završila učešće u četvrtfinalu porazom od Francuske. U odnosu na klub sa kojim je u mlađim kategorijama osvojio i Evroligu, Aleksa Radanov sa reprezentacijom nije napravio značajnije rezultate. „Mi sebe sami zovemo baksuzima. Tri ili četiri puta zaredom, kada je naša generacija 1998. bila vodeća, ispadali smo u četvrtfinalu. Ne mogu reći da je bio u pitanju strah ili bojazan od bilo čega, jednostavno nismo imali sreće. Jedna sudijska odluka – jedna lopta nas je delila od boljeg plasmana“, mišljenja je Radanov.

Zvezda – Partizan tek u finalu

ABA Superkup biće održan u Laktašima od 20. do 23. septembra, drugi put posle prošlogodišnje premijere u Baru, gde je Cedevita osvojila pehar. Dva najveća srpska kluba prvi put će zajedno nastupati u Superkupu, nakon što Crvena zvezda prošle sezone nije učestvovala u tom takmičenju. U četvrtfinalnim duelima u četvrtak, 20. septembra sastaće se Partizan – Mornar (18 časova) i Budućnost – Igokea (20.30), dok će dan kasnije u istim terminima snage odmeriti Cedevita – Zadar, pa Crvena zvezda – Olimpija. Polufinala su na programu 22. septembra, i u njima će se međusobno sastati pobednici duela u četvrtak, odnosno bolji iz mečeva u petak, dok je finale zakazano za dan kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari