Anja Crevar: Iz dečijeg bazena u finale OI 1Foto: EPA/ VASSIL DONEV

Da pošast korona virusa nije „resetovala“ ljudsku vrstu, dvadesetogodišnja Anja Crevar bi ovog leta predstavljala Srbiju u plivačkoj trci na 400 metara mešovitim stilom na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali je silom prilika još u martu skrenula sa poslednje deonice svog puta ka Japanu.

Započetog još prošlog aprila, kada je na mitingu u Marseju ispunila zadatu normu i ponovila uspeh iz prethodnog olimpijskog ciklusa, pošto je već sa 16 leta bila učesnica najvećeg planetarnog sportskog takmičenja.

– Pandemija me je zatekla u predgrađu Barselone, gde sam mesec dana pre toga radila sa španskim trenerom Fredom Vernom. Prijali su mi promena sredine i zajednički treninzi sa grupom vrsnih plivačica iz mojih disciplina, između ostalog i s jednom olimpijskom šampionkom, kao i sa kolegama sa dužih deonica. Sve je išlo svojim tokom, onako kako smo zamislili moj trener Marko Spasov i ja, a odobrio i finansijski podržao Olimpijski komitet Srbije. Do polovine marta, kada je bilo očigledno da se moram vratiti u zemlju. Trinaestog sam poslednji put ušla u vodu, 14. sletela u Beograd, a onda 28 dana provela u obaveznoj kućnoj izolaciji u Pančevu. Dakle, ima već dva meseca kako nisam odradila bazenski trening, što nije velika već preduga pauza u sportu kakav je moj. Nama je teže vratiti se u normalu nego drugima – kaže za Danas jedna od sigurnih putnica u Tokio sledeće godine.

Otvorena i neposredna u komunikaciji, talentovana Pančevka ne libi se da javno podeli svoje oscilacije u raspoloženju tokom prinudnog odmora u četiri zida.

– Neću kriti, prošla sam kroz razne faze tokom ovog korona perioda. Bilo je dana kada sam bila mrzovoljna, zabrinuta, nervozna… Nekada mi se uopšte nije radilo, toliko koliko se moglo u kućnim uslovima, ali nikada mi nije padalo na pamet da odustanem. To nikako! Isuviše volim ovo što radim, isuviše sam sebe uložila u plivanje, isuviše toga mi je ostalo za uraditi… Jedva čekam da se vratim sportu na pravi način, samo bih rekla da sam bogatija i mudrija za jedno novo i neočekivano iskustvo. Svašta sam naučila o sebi i svojim granicama, trpljenju i strpljenju. Nije bilo jednostavno život isprogramiran u sate, dane, nedelje i mesece zameniti s tako puno praznog hoda i neizvesnosti, ali što se mora to se i može. Posle ovoga imam drugačiji ugao gledanja na život.

Osim u periodu „raspusta“ sportisti moraju biti fizički aktivni, jer se i najmanje  mirovanje oseti u formi, pa tako ni vlasnica državnog rekorda na 400 m nije smela da dangubi na „suvom“.

– Pozajmila sam tegove, šipke i razne druge sprave iz teretane, kako bih u kućnim uslovima radila na fizičkoj spremi. I to žestoko radila. A, pošto nisam mogla i još ne mogu na plivalište, jer i dalje ne postoji takva dozvola struke, postavili smo u podrumu porodične kuće dečiji bazen veličine 3×2 metra… Vežem se za kuku i gumu i tako „veslam“ li „veslam“. S obzirom na date okolnosti, mogla bih reći da sam vrlo zadovoljna svojim stanjem.

Akterka više seniorskih prvenstava Evrope i sveta nestrpljiva je da uskoči u pravi bazen, ali i da sazna hoće li imati priliku da se do kraja godine negde odmeri sa konkurentkinjama iz inostranstva.

– Otkazana su sva veća međunarodna plivačka takmičenja za ovu godinu. Jedina okupljanja te vrste mogla bi da se dese u timskoj Svetskoj ligi, ako se ne odustane od njene organizacije u oktobru i novembru. Tek treba da se obave klupski draftovi i formiraju ekipe. Ne znam da li ću biti ponovo pozvana u neku od njih, kao prošle sezone kada sam imala ponude iz Italije i SAD, ni da li bih uopšte prihvatila takvu saradnju. Procenila bih s mojim saradnicima šta je najbolje za mene u pripremama za Olimpijske igre. Tokio je bio i ostao moj fokus.

Anja se ne opterećuje tuđim projekcijama i komentarima već se drži svog kursa.

– Da sam dozvolila sebi da me demorališu tuđa mišljenja, tipa „otišla je kao turista u Rio de Žaneiro“, verovatno bih još te 2016-e, kao devojčica, digla ruke od sporta. Jeste bilo stagnacija i padova u mojoj karijeri, ali sam istrajala i evo me na mojim drugim Olimpijskim igrama. Iskusnija za četiri, u stvari pet godina. Ne mislim da sam nešto specijalno poremećena njihovim pomeranjem za 12 meseci, šta više,  ovako mlada i poletna trebalo bi samo da napredujem i budem bolja nego što bih bila ovog leta. Toliko da očekujem plasman u finale, a onda kako bude – članica PK Dinamo ne krije svoj visoko postavljen cilj leta 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari