Antić na baš dugom "štapu" 1Foto: STARSPORT

U duhu ustaljene prakse, čelnici Fudbalskog saveza Srbije prvo su javnosti servirali vest o svom interesovanju za usluge nekog trenera – u konkretnom slučaju Radomira Antića – pa će početi eventualne direktne pregovore sa potencijalnim kandidatom za upražnjeno mesto selektora A reprezentacije.

Predsednik Slaviša Kokeza i tandem najbližih mu saradnika Nenad Bjeković – Marko Pantelić za sada se uzdaju u to što im nekadašnji trener svetog španskog fudbalskog trojstva Real – Barselona – Atletiko nije preko posrednika poručio „NE, nikako“ na pomen novog mandata na klupi „orlova“ i većinsku privrženost plebsa ideji povratka čoveka u čijoj eri se naša zemlja kvalifikovala na prvenstvo sveta, a utakmice nacionalnog tima bile masovno ispraćene na stadionima. Čim je u medijima gurnuta priča o „kandidatu svih kandidata“ organizovane su ankete, a one nedvosmisleno pokazale da bi značajan deo navijačke populacije podigao obe ruke za 70-godišnjaka rodom iz Žitišta, kada bi imao prilike da glasa, s obzirom da je u međuvremenu otpao njihov prvi miljenik i Radomirov đak Slaviša Jokanović.

Takvi rezultati podigli su „cenu“ vrhuški FSS, ali samo u teoriji, jer se svi pitaju koliko je realno da se stručnjak takvog iskustva, autoriteta i pre svega integriteta uhvati u kolo sa Kokezom, odnosno trpi njegova (in)direktna mešanja u krojenje spiska potencijalnih reprezentativaca, pa i njihovu minutažu tokom mečeva, uz konstantan pritisak i otvoren pristup „orlovima“ od strane menadžera. Ovakav presek javnog mnjenja mogao bi pozitivno da utiče i na samog Antića, pošto je opšte poznata stvar da mu je veoma stalo do toga da bude prihvaćen, obožavan, poštovan i zdušno podržan sa tribina.

Velika prepreka ponovnom selektorskom angažmanu trenera čija je poslednja klupska epizoda završena pre pola decenije u kineskom drugoligašu Hebeju mogla bi da bude i cena eventualne saradnje, jer bivši strateg Saragose, Lutona, Ovijeda, Selte i Šendonga ima običaj odlično da naplati visok lični rejting, a FSS nema basnoslovno velik budžet. NJegovi životni planovi, takođe, jer ne može biti isto pratiti zbivanja u svetu fudbalu iz ličnog zadovoljstva i(li) zbog obaveza TV komentatora i u svojstvu selektora s domaćim zadatkom da posle skoro dve decenije odvede Srbiju na šampionat Evrope.

I na tom putu se izbori sa viškom sujete pojedinaca u „orlovskom gnezdu“ i izdejstvuje dizanje rampe za kambek „grešnika“ dugačkog jezika poput Luke Milivojevića (neće biti da su zavađeni samo sa smenjenim Mladenom Krstajićem), a sam istrpi eventualne kritike medijskih poslenika.

U svakom slučaju, i pre rasplitanja ovih dilema – možda već do kraja nedelje – jasno je da rukovodstvu FSS opasno curi vreme, jer 10. jul samo što nije, a Kokezina „vlada“ je sama sebi odredila taj rok za izbor selektora, kada već nije prošlo imenovanje već viđenog selektora LJubiše Tumbakovića. I još bitnije, brzo će doći septembar i duel s Portugalom u Beogradu, čiji bi ishod mogao ključno da utiče na šanse Tadića, Mitrovića, Kolarova, Jovića i ostalih u kvalifikacijama za EP 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari