Argentina osvojila Dejvis kup 1Foto: EPA / Antonio Bat

Teniska reprezentacija Argentine osvojila je titulu u Dejvis kupu posle velikog preokreta protiv Hrvatske u finalu. Argentina je u Zagrebu slavila 3:2 u pobedama, a odlučujući poen doneo je Federiko Delbonis pobedom nad Ivom Karlovićem u tri seta- (3-6, 4-6, 2-6).

On je na krilima psihološkog preokreta posle pobede Del Potra odigrao skoro perfektan meč i iskusni Karlović nije imao snage da se, kao i publika, vrati u pobednički ritam. Delbonis je u prva dva seta po jednom dolazio do brejka, dok mu je u trećem to dvaput pošlo za rukom, iako je Karlović imao solidnih 60 odsto ubačenog prvog servisa. Argentinac je meč završio sa 25 vinera i 24 neiznuđene greške, naspram Karlovićevih 13 direktno osvojenih poena i čak 41 neiznuđenu grešku.

Ključ pobede ipak je delo Del Potra. ’Gaučosi’ su u treći dan ušli sa 1:2 a situacija je izgledala još bezizlaznija kada je Čilić protiv Delpa poveo 2:0 u setovima. Tada se desilo „čudo“, Argentinac je počeo da igra na visokom nivou, a Čilić je bio sve nervozniji i posle skoro pet sati igre gosti su stigli do izjednačenja- 3:2 – 6:7 (4-7), 2:6, 7:5, 6.4, 6:3.

Salatara koju su osvojili izabranici kapitena Danijela Orsanika došla je posle pet vezanih poraza Argentinaca u finalima Dejvis kupa, zbog čega će ova generacija ostati upisana zlatnim slovima u istoriji, kao jedina koja je Argentini donela trofej.

Meču u Zagrebu prisustvovao je i verovatno najpoznatiji sportista kojeg je ova zemlja dala – legendarni Dijego Armando Maradona, koji je na kraju na poklon dobio Del Potrov reket.

Hrvati su ostali na jednoj pobedi u Dejvis kupu, iz 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari