Arina Sabalenka šampionka Australijan opena: Prva grend slem titula za belorusku teniserku 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Arina Sabalenka osvojila je Australijan open pobedom nad Elenom Ribakinom u finalu prvog grend slema sezone 2:1, po setovima 4:6, 6:3,6:4.

Posle dva sata i 28 minuta na Rod Lejver areni u Melburnu 5. teniserka sveta uspela je da pobedi 25. i tako dođe do prve grend slem titule u karijeri, 12. titule ukupno.

Pobeda joj donela 2.000 poena i više od dva miliona dolara, koliko je nagrada za pobednike u singlu, i u ženskoj i u muškoj konkurenciji.

Ribakina je uprkos silovitom startu Sabalenke i vođstvu od 40:0 uspela da osvoji treći gem na početku meča i napravi prvi brejk. Beloruskinja joj se potom revanširala, izjednačila na 4:4, ali ponovo izgubila svoj servis.

Kazahstanska teniserka je tako prvi set dobila 6:4 za 34 minuta.

U drugom setu, peta teniserka sveta je prva napravila brejk i povela 3:1, a kasnije iz trećeg pokušaja osvojila drugi set 6:3. U trećem setu, pri rezultatu 3:3 Sabalenka je iskoristila treću brejk šansu i povela 4:3, što je bio verovatno i ključni momenat u meču.

Uspela je Sabalenka da pobedi Ribakinu u sva četiri navrata do sada u karijeri, pre ovog trijumfa, Beloruskinja je Kazahstanku pobeđivala u Vuhanu 2019, potom i Abu Dabiju i na Vimbldonu 2021. Svaki put meč je išao u tri seta. Baš kao i danas.

I dok je Ribakina na putu do titule izgubila samo jedan set i to u trećem kolu od Danijel Kolins, Sabalenka je do finala u Melburnu došla bez izgubljenog seta ove godine.

Arina Sabalenka šampionka Australijan opena: Prva grend slem titula za belorusku teniserku 2
Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Pre AO osvojila je turnir u Adelajdu, a u Melburnu pobedila Martincovu, Rodžers, Mertens, Benčič, Vekić i Magdu Linet u polufinalu.

Sabalenka ima 24 godine i 11 titula do ove, dva puta je bila u polufinalu US opena i jednom Vimbldona. U Melburnu, do ove godine, u pet pokušaja nikada nije stigla dalje od osmine finala. U karijeri je zaradila 12,3 miliona dolara.

U pojedinačnoj konkurenciji ostalo je da se odigra još jedan meč, koji je na programu u nedelju od 9.30 časova po srednjeevropskom vremenu.

U finalu AO u muškoj konkurenciji Novak Đoković će za svoju desetu titulu u Melburnu igrati protiv grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari