Automatizovano lovljenje ofsajda 1EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Međunarodna fudbalska federacija na Mundijalu 2022 ide korak dalje u primeni tehnologije u ovoj igri između dva gola.

„Poluautomatska ofsajd tehnologija je evolucija VAR sistema koji je implementiran širom sveta. Ova tehnologija je kulminacija posvećenog rada u poslednje tri godine, iztraživanja i testiranja kako bi se obezbedili najbolji uslovi za timove, igrače i navijače koji će se ove godine naći u Kataru. FIFA je ponosna na ovaj rad i posvećena upotrebi tehnologije kako bi se poboljšala fudbalska igra na svim nivoima“, najavio je prvi čovek FIFA Đani Infantino.

Pomenuta tehnologija uvodi se da bi sudije brže i tačnije donosile odluke da li su igrači bili u nedozvoljenoj poziciji, a pomenuti projekat napravljen je uz pomoć kompanije Adidas. U tu svrhu, na Svetskom prvenstvu će na svakom stadionu (ispod krova) biti korišćeno 12 namenskih kamera za praćenje lopte i igrača, izračunavajući njihovu tačnu poziciju, kao i pozicije svih ekstremiteta koji mogu da se nađu ispred članova druge ekipe.

Deo predviđenog rešenja uključuje će senzorsko opremanje lopti, što će omogućiti munjevito skupljanje relevantnih podataka, koji onda idu na obradu u VAR sobu, odakle će arbitri biti blagovremeno obaveštani o registrovanim situacijama.

Nova tehnologija je već oprobana na FIFA Arab Kupu i FIFA klupskom prvenstvu sveta 2021, ali će pravu premijeru doživeti na takmičenju koje počinje 21. novembra i završava se 18. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari