Badminton spektakl u Novom Sadu 1Foto: Badminton savez Srbije

Novi Sad će od 14. do 17. juna biti domaćin Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2018, Evropskog kupa i turnira u badmintonu za mlađe kategorije, na kojem će učestvovati preko 500 učesnika iz 18 evropskih zemalja, navodi se u saopštenju Badminton saveza Srbije.

Zvanično najmasovniji Evropski kup za igrače do 17 godina i otvoreni turnir za mlađe uzrasne kategorije biće održani od četvrtka do nedelje u Sportskom centru ‘’Slana Bara’’ na Klisi u Novom Sadu. Takmičari, treneri, sudije, oficijelna lica i ostali predstavnici sledećih 18 evropskih država će boraviti u Srpskoj Atini: Rusija, Engleska, Austrija, Ukrajina, Kipar, Poljska, Slovenija, Letonija, Slovačka, Češka, Mađarska, Moldavija, Grčka, Hrvatska, Bugarska, Makedonija, Rumunija i Srbija.

Na šestom po redu Serbian U17 & Youth International Novi Sad 2017 nadmetaće se takmičari uzrasta do 17, 15, 13, 11 i 9 godina. „Po masovnosti, kvalitetu, organizaciji i sadržaju, ovaj međunarodni događaj, koji nosi status manifestacije od značaja za Republike Srbiju, svakako je među najvećim i najbolje ocenjenim događajima za mlađe uzrasne kategorije u Evropi. Više od 300 takmičara, među kojima se nalaze i brojni osvajači najsjajnijih evropskih i svetskih odličja, prikazaće ovaj olimpijski sport u najlepšem svetlu. Turnir za igrače do 17 godine je zvaničan Evropski kup koji se boduje za evropske rang liste. Naši najbolji juniori, Marija Sudimac, Sara Lončar, Sergej Lukić i Mihajlo Tomić, nalaze se među nosiocima i favoritima za osvajanje odličja u svih pet takmičarskih konkurencija: muškarci, žene pojedinačno, muški, ženski i mešoviti parovi“, navodi se u saopštenju. Na turniru za mlađe uzrasne kategorije, koji se nalazi u zvaničnom kalendaru Evropske badminton konfederacije (BEC), najmasovnija i najjača konkurencija jeste u uzrasnoj kategoriji do 15 godini gde će nastupiti gotovo 100 takmičara i takmičarki. Mladi badmintonci će nastupati u četiri konkurencije muških i ženskih singlova i dublova.

Srpska reprezentacija će na turnirima u Novom Sadu, koje organizuje Badminton savez Srbije uz podršku Badminton saveza Vojvodine i Badminton kluba Novi Sad, pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Grada Novog Sada, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Novog Sada, nastupiti u najjačem sastavu. Najmasovnije gostujuće delegacije čine Ukrajinci, Slovaci i Rumuni.

Uložili smo maksimalan napor da i ovogodišnji turniri u Novom Sadu zadrže epitet spektakla. Fantastičan odziv brojnih evropskih država uz veoma masovno učešće mladih takmičarki, takmičara i članova delegacija čine nas veoma srećnim. Zauzeli smo najviše mesto na evropskoj mapi međunarodnih manifestacija i činimo sve da tu poziciju opravdamo i zadržimo. U Sportskom centru “Slana Bara“ na Klisi obezbedili smo ponovo vrhunske uslove. Srdačno se zahvaljujem pokroviteljima – Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, Gradu Novom Sadu, Turističkim organizacijama i ustanovama kulture Srbije i Novog Sada kao i prijateljima takmičenja – kompanijama Yonex, Tin šped, Kvas, Eurobank, Integraltechnic, Zlatiborac, Minaqua, Boreas Travel i Koka Plus, na podršci koju su pružili organizaciji ovih sjajnih manifestacija za mlađe uzrasne kategorije”, kazao je predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije Radomir Jovović.

Takmičenja počinju u četvrtak od 9 časova mečevima po grupama na turniru Serbian Youth International Novi Sad 2018, na kojima će se igrači do 9, 11, 13 i 15 godina ogledati u pojedinačnim i parskim konkurencijama. Dan kasnije, takođe od 9 časova, počinju i okršaji na Serbian U17 International Novi Sad 2018 gde će na programu biti svih pet konkurencija uključujući i mešovite parove. Finalni mečevi i svečana ceremonija zatvaranja će se održati u nedelju, 17. juna, sa početkom u 13 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari