Bajern protiv loše tradicije 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER HASSENSTEIN

Druge večeri uvodnog kola fudbalske Lige šampiona 2021/2022.

Startuje čak osam klubova koji su bili na krovu Evrope, zajedno čak 35 puta. Branilac „ušatog“ pehara Bajern počinje derbijem sa Atletikom, trostrukim viceprvakom bez završnog „pasa“ ka tituli.

Minhenski i madridski tim imaju iza sebe šest duela 1 na 1, a prvi se desio davne 1974. godine, u finalu tadašnjeg Kupa šampiona.

Kako 15. maja niko nije pobedio ni posle produžetaka (1:1), 48 sati kasnije, ekipe su u Briselu opet krenule od nule,  s tim što je repriza više prijala Nemcima, pa su sa laganih 4:0 prvi put zavladali Starim kontinentom.

Ostala četiri susreta zbila su se u sezoni 2015/2016, najpre u grupnoj fazi (obe ekipe su s 1:0 „odbranile“ domaći teren), a onda u polufinalu, gde su Španci slavili kod kuće (1:0), a izgubili na „Alijanc areni“ (2:1), ali ih je taj jedan gol na strani odveo dalje.

– Ovo je prva utakmica, a pre njih nikada niste načisto gde ste u odnosu na rivale. Svi, međutim, znamo Atletikovog trenera i igrače, koliko su čvrsta ekipa i jaka iza lopte. Biće nam potrebno puno energije da im nametnemo naš stil i jedno veliko golgetersko veče da bismo nastavili s rezultatima iz prošle sezone – oprezan je u prognozama Manuel Nojer, golman aktuelnog evropskog prvaka čiji sastav nije u međuvremenu pretrpeo značajnije promene.

Atletiko je odigrao četiri od šest kola tekuće Primere, a kako ima dve pobede i dva remija drži osmo mesto, s tri boda manje od kolovođe Real Sosijedada.

– Neće biti jednostavno igrati sa šampionom na njegovom terenu, ali naš motiv je ogroman, a sećanja na poslednje duela vrlo pozitivna. Verujem da ih naša čuvena odbrana i kvalitetan vezni red mogu naterati da pate. Imamo velika očekivanja – tvrdi u ime ekipe nekadašnji Partizanov štoper Stefan Savić, već godinama jedan od sigurnijih štihova stručnog štaba „jorgandžija“.

Drugi deo Madrida navijaće za Real, jer rekordni pobednik Lige šampiona (13) i prvak Španije gosti Šahtjor i to kao veliki favorit protiv gostiju iz Ukrajine.

Kome god Zinedin Zinedin bude dao najveću minutažu u špicu, mada su male šanse da to bude srpski centarfor Luka Jović, jer od dolaska na „Santijago Bernabeu“ ili greje klupu ili dobija šansu na „kašičicu“, ali ga francuski stručnjak nije ovog leta pustio na pozajmicu.

Ime Marka Nikolića biće, pak, sigurno u protokolu meča njegove Lokomotive iz Moskve, a jedini naš trener u Ligi šampiona žarko želi da (makar) ostane neporažen na svom debiju u najjačem UEFA takmičenju, protiv Salcburga, u čemu bi mu mogao pomoći i zemljak-štoper Slobodan Rajković.

U jednom od svega dva susreta bez evropskog šampiona obe ekipe mogu puno da profitiraju, danski Midtjiland kao novajlija i potpuni autsajder u visokom društvu, a italijanska Atalanta kao njen prošlogodišnji, senzacionalno uspešni debitant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari