Balkansko prvenstvo u planinarskoj orijentaciji 1Foto: PSK Celik

U organizaciji Planinarskog saveza Makedonije, proteklog vikenda je na terenima Svetog Stefana pored Ohridskog jezera, u prelepom ambijentu, održano treće prvenstvo Balkana u planinarskoj orijentaciji, uz učešće reprezentacija Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i domaćina Makedonije.

U četiri kategorije – pionirskoj, juniorskoj, seniorskoj i veteranskoj nadmetale su se 22 ekipe sa 75 takmičara, među kojima i šest ekipa iz Srbije sa ukupno 22 takmičara. U reprezentaciji Srbije učestvovalo je i šest članova PSK “Čelik“ Smederevo, prenosi Podunavlje.info.

Sistem takmičenja je takav da se vrednuje znanje, veština i brzina u pronalaženju kontrolnih tačaka. U svim disciplinama, saglasno pravilniku sakupljaju se bodovi za ekipe i reprezentaciju. Onaj ko sakupi najviše bodova osvaja titulu u kategoriji i doprinosi bodovnom saldu reprezentacije. Prvog dana takmičenja rešavani su testovi i zadaci, drugog dana na programu su bile trke, dnevna i noćna. Tokom dnevne trke na stazi su rešavani praktični zadaci iz prve pomoći u planini i vezivanje alpinističkih čvorova, dok je u noćnoj trci bilo rešavanje zadatka kretanje pod azimutom.

Kada su sabrani svi bodovi ekipa, u svim kategorijama, dobijen je ukupni pobednik takmičenja. To je, na ovoj 3. Balkanijadi, reprezentacija Makedonije koja je osvojila 6894 boda, ispred Srbije sa 6861 bodom i Slovenije sa 5986,5 bodova. Četvrta je reprezentacija Crne Gore sa 2793,5 i peta Bosna i Hercegovina sa 1458 bodova.

Ekipe Srbije su osvojile četiri medalje i po broju medalja su najbolje na Balkanu. Osvojene su dve zlatne (seniori i veterani), jedna srebrna (pioniri) i jedna bronzana (juniori). Reprezentacija Makedonije je osvojila tri medalje (dve zlatne i jednu srebrnu), Slovenije tri medalje (dve srebrne i jednu bronzanu) i Crne Gore jednu bronzanu medalju.

U reprezentativnim timovima Srbije učestvovali su članovi PSK “Čelik“ Smederevo: Sofija Nikolić i Nemanja Vasiljević u pionirskoj ekipi, Saša Nikolić u seniorskoj i u veteranskoj Dragan Pavlović, Dragutin Jeremić i Branko Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari