Dallas MooreDalas Mur foto STARSPORT

Na poslednja dva meča košarkaši Partizana ispoljili su brojne defanzivne slabosti zbog kojih će sasvim sigurno biti veoma obazrivi pred vrlo neugodno gostovanje Mornaru u nastavku ABA lige.

Crno-bele danas od 17 časova očekuje meč u Topolici, hali u kojoj su čak tri puta poraženi na poslednjih pet gostovanja.

Kevin Panter je još uvek upitan za povratak na parket. I sam Obradović nedavno je priznao da ima nekoliko igrača koji su potpuno van forme i da mu je jedan od zadataka da ih što pre vrati na željeni nivo.

Na osnovu prikazanog, minutaže i uloga, može se naslutiti da je reč o Zagorcu, Kurucu, Muru… vrlo bitnim pojedincima za sistem crno-belih koji se zasniva na čestim rotacijama, izmenama i promenama pozicija, s obzirom na to da Obradović preferira različite postavke tokom meča.

Mornar kvalitativno više nije tim nalik onom iz prethodnih sezona u kojima se redovno borio za visok plasman.

Ponovo su braća Pavićevič imala pogrešne procene u dovođenju inostranih pojačanja, koji bi Mornar percipirali kao idealnu sredinu za dokazivanje.

Kao i prošle takmičarske godine, trener Mihailo Pavićević bio je kivan na Amerikance, tačnije Korija Dejvisa koji je na volšeban način samo nestao sa klupskog radara da bi se nešto kasnije pojavio na ulicama Trsta u opremi tamošnjeg prvoligaša.

Mornar je veoma loše startovao; izgubio je uvodnih šest abaligaških utakmica i tek od duela sa Igokeom počeo da pokazuje očekivanu reakciju. Imali su Barani problema i sa povređenim igračima kao i sa uspostavljanjem sistema u oba pravca igre.

Činjenica da rivali protiv njih za tri šutiraju više od 37 odsto u proseku pokazuje poroznost odbrane na perimetru i nedovoljnu sinhronizovanost na strani pomoći.

Od pet utakmica odigranih u Topolici, izgubili su čak četiri, uz samo jedan trijumf nad Igokeom i to nakon produžetka.

Uprkos tome, u Partizanu su svesni specifičnosti terena, kao i atleticizma igrača, prevashodno bivšeg Partizanovca Vila Mozlija, kao i Tejlora Smita, takođe na petici, ali i Aleksandra Lazića…

Mornar ima izuzetno iskusan tim koji u organizacijskom smislu predvodi takođe bivši igrač Partizana, Nemanja Gordić. On i Vladimir Mihailović najbolji su strelci ekipe u kojoj, recimo, korpulentni centar Tejlor Smit veoma dobro kreira sa niskog posta (2,5as).

– Mnogo mi je drago što ću ići u Bar. Što ću videti dva čoveka, braću Pavićević, koji su toliko uradili za taj klub, i želim da im čestitam ovom prilikom na tome šta su uradili za košarku u Baru, koliko su stabilizovali taj klub i kakve su rezultate imali tokom poslednjih sezona. Od toga ćemo početi, od velikog poštovanja koje imamo prema njima. Nećemo gledati poziciju na tabeli, ni našu ni njihovu, nego ćemo razmišljati o tome da je Mornar tim koji sigurno ima kvalitet i da mi moramo odigrati zaista mnogo bolje nego što smo to činili u poslednjim utakmicama – poručio je trener Obradović, uz konstataciju da Panter sigurno neće nastupiti.

Mornar je u seriji od četiri pobede na poslednjih pet utakmica. Protiv Partizana deo taktike trebalo bi da posveti i Gregoru Glasu, koji je protiv Cedevita Olimpije uskočio u ulogu Kevina Pantera i sasvim je dobro odigrao.

Defanzivno je, pak, Partizan pokazao neočekivanu poroznost, pogotovo na perimetru. Cedevita Olimpija je ubacila 96 poena u Beogradskoj areni, dok je i prosečni Slask bez mnogo muka dolazio do realizacije u drugom poluvremenu.

– Čeka nas teško gostovanje. Ekipa Mornara možda na tabeli nije u vrhu, ali sigurno ima kvalitet i kod kuće su vrlo težak protivnik. Uradićemo sve da u odbrani igramo agresivno, bez grešaka koje smo pravili u poslednjoj utakmici, a u napadu da sprovedemo ono što se dogovorimo i nadam se, dođemo do pobede – jasan je Glas.

Pavićević: Ne pobeđuju uvek favoriti

Trener Mornara Mihailo Pavićević rekao je da je zadovoljstvo što će njegov klub imati čast da ugosti najboljeg evropskog trenera svih vremena Željka Obradovića. I naglasio je da ne želi da priča o utakmici iz ugla budžeta kojim ove sezone raspolažu dva kluba jer, kako je naveo „ne pobeđuju uvek favoriti“.

„Posle lošeg starta mi smo u dobroj seriji. Polako sve dolazi na svoje mesto, dele se uloge, imali smo vremena da se spremimo za ovu utakmicu i daćemo maksimum da eventualno iznenadimo Partizan“, rekao je Pavićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari