Barselona ne prihvata Ćavijevu ostavku, Laportin adut je Haland 1Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Predsednik Barselone uporno pokušava da odgovori Ćavija od odluke da na kraju sezone napusti kormilo ekipe.

Kao jednom od najboljih veznjaka svih vremena koji je fudbalski odrastao, formirao se i najveće igračke uspehe ostvario u dresu Barselone,ovosezonski neuspesi na klupi voljenog kluba toliko su teško pali da je posle debakla od Viljareala na Monžuiku (5:3) javno poručio da će na kraju takmičarske godine napustiti Barsu.

Ostali su zatečeni u upravi kluba odlukom koju je Ćavi saopštio krajem januara, posebno jer prethodno o tome ni sa kim iz rukovodstva mladi stručnjak nije razgovarao.

Delovalo je u prvi mah da su se sa njom i pomirili, Deko kao sportski direktor, pričajući o tome, isticao je i da će Ćavijev naslednik morati da bude neko ko sledi fudbalsku filozofiju kluba. U javnosti se čak pisalo o tome da je Hansi Flik, nekadašnji selektor Nemačke i trener Bajerna, najbliži klupi i da ga, navodno, „protežira“ Đoan Laporta, predsednik Barse, međutim sa boljim rezultatima, plasmanom u četvrtfinale Lige šampiona takve priče počele su da jenjavaju.

Ćavi je uspeo, ne samo da rezultatski stabilizuje ekipu, već i da mladiće iz akademije La Masija implementira u startnu postavu. Lamine Jamal ustalio se po desnoj strani navale, dok je 17-godišnji Pau Kubarsi postao štoper komplementaran sa daleko iskusnijim Arauhom, odnosno Kundeom.

Njegovi dugački pasovi koji imaju smisla već su počeli da se izučavaju i upoređuju sa dodavanjima koja su krasila čuvenog engleskog kreativca Stivena Džerarda.

Istovremeno, obojica su postali seniorski reprezentativci Španije, iako još uvek maloletni, a svoje minute pametno koriste i Fermine Lopez, odnosno Ektor Fort.

U skladu sa promenjenom klimom na terenu, uprava kluba sve češće u razgovorima sa Ćavijem pominje i mogućnost njegovog ostanka na klupi, pogotovo jer aktuelni ugovor mladog stručnjaka traje do juna 2025. sa opcijom produžetka saradnje na još jednu takmičarsku godinu.

Rafe Juste, potpredsednik kluba, obećao je Ćaviju da u njemu rukovodstvo vidi osnovu projekta na duže staze, ne samo do kraja ugovora koji ima sa Barsom.

Uostalom, mladi sturčnjak došao je na klupu kada se klub nalazio u velikim finansijskim problemima iz kojih još uvek nije izašao.

Istovremeno je radio na formiranju ekipe, uvođenju mladih igrača i dovođenju pojačanja u skladu sa restriktivnom finansijskom politikom katalonskog giganta,.

Prošle sezone, u takvim okolnostima, uspeo je da osvoji šampionsku titulu u Španiji, dok je u tekućoj ekipu odveo u četvrtfinale Lige šampiona, fazu u kojoj klub nije bio u prethodne tri takmičarske godine.

Istine radi, igra ekipe nije stabilna u smislu kontinuiteta, ali je isto tako tačno i da tokom sezone Ćavi ima mnogo problema sa povredama ključnih igrača, pogotovo u veznom redu. Van stroja su još uvek Pedri i Gavi, probleme je imao i Frenki De Jong, zbog čega je daroviti stručnjak odlučio da štopera Kristensena prebaci u vezni red.

Đoan Laporta, predsendik kluba, rešen je da do kraja sezone pred Ćavija stavi sve karte na sto. Navodno, spreman je da u letnjem prelaznom roku u klub dovede neka izuzetno kvalitetna pojačanja, kao i da leta 2025. krene frontalno ka tome da Barsa angažuje Erlinga Halanda koji bi trebalo da bude najbolja alternacija za Roberta Levandovskog koji trenutno ima 36 godina.

Da li će pomenuti argumenti biti dovoljni da Ćavi promeni odluku teško je u ovom trenutku reći.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari