Barselona pred mečom istine 1Foto: EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Do pre tri kola delovali su dominantno, čak i nepobedivo u Evroligi, a onda su porazima od Asvela u Francuskoj i Olimpijakosa u Blaugrani ostavili u čuđenju svoje navijače.

Barselona je, prevashodno načinom na koji je izgubila utakmice, ozbiljno uzdrmana, toliko, da je trener Jasikevičijus, obično veoma rečit i emotivan, u par navrata bio bez komentara i jasne kritike.

U datim okolnostima, Katalonci će večeras ugostiti Milano, ekipu koja se nalazi u obećavajućoj formi, koja se ogleda u četiri pobede u poslednjih pet evroligaških utakmica.

Najbolji defanzivni tim, koji rivale u proseku ostavlja na tek 72 ubačena poena, dozvolio je Olimpijakosu da postigne nestvarnih 96 u Blaugrani  i parket napusti sa uspešnošću od 43,5 odsto sa distance, što je nemerljivo više od 32 odsto, koliko u proseku Barselona dopušta protivnicima u šutu za tri poena.

Samo dva kola ranije, Asvel je bio još impresivniji sa 61,9 odsto što je naprosto neprihvatljivo za defanzivni potencijal koji Barsa ima u spoljnoj liniji.

Bez obzira na to što je na poslednja četiri međusobna susreta Barsa trijumfovala u tri navrata, ukoliko na terenu ne primeni maksimu trenera Jasikevičijusa – „Ako smo u odbrani kvalitetni, onda smo zaista odličan tim, u suprotnom, nismo ništa specijalno“, Milano bi takođe mogao da im do vrha napuni koš s obzirom na to da u sastavu ima nekolicinu dobrih šutera.

Ševon Šilds u poslednje vreme šutira u visokim procentima (4/5 za tri protiv Himkija), Kevin Panter, kao i prošlosezonski košarkaš Barselone, Malkolm Dilejni takođe su odlični šuteri, sposobni da pogode iz izgrađenih pozicija ali i da sami iskreiraju situacije za šut.

Kada se njima pridodaju Majkl Rol, Vlada Micov i Luiđi Datome i laicima postaje jasno da Barselona do trijumfa može doći jedino pod uslovom da drastično poboljša odbranu na perimetru.

Milano trenutno ima najbolji napad u Evroligi (83,5 poena) i kada bi poboljšao odbranu sigurno bi bio među tri najkvalitetnije ekipe.

Sa prosečnih 84 poena po meču, italijanski velikan spada među najslabije defanzivne ekipe u Evroligi.

Armani gubi samo 10 lopti u proseku, a podatak da je na poslednjem gostovanju Himkiju imao čak 28 timskih asistencija možda i najbolje ilustruje napadačke mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari