Baskonija sve bolja, Himki slavio u Milanu 1

I bez povređenih Stefana Markovića i Tomasa Robinsona košarkaši Himkija pregrmeli su gostovanje Milanu, a do trijumfa ih je navodio fenomenalni individualac – Aleksej Šved (71:77).

Baskonija je do pre par kola bila otpisana, tavorila je na samom začelju tabele, a onda je dolaskom prekaljenog stručnjaka Pedra Martineza u poslednjih sedam kola ostvarila pet pobeda, zaključno sa poslednjom protiv Unikahe (88:82). Makabi je bio bolji od Valensije (94:91), dok je CSKA superiorno prošao Bavarskom, savladavši Bamberg (76:92). Žalgiris je preokretom u drugom poluvremenu iznenadio Panatinaikos u Kaunasu (80:74), koji je do 11. kola imao drugi najbolji skor u Evroligi.

Aleksej Šved je i u Milanu pokazao da je jedan od najboljih košarkaša Evrolige i da sa punim pravom njegov ugovor ima najveću vrednost na Starom kontinentu. U Milanu je matirao Armani ubacivši 29 poena iz ukupno 17 pokušaja iz igre, što je sasvim dobar uzorak. Nešto veću pomoć imao je od Čarlsa Dženkinsa (10) i Andreja Zubkova (15). Himki je gubio i sa 15 poena razlike, ali je Šved bio impresivan u drugom poluvremenu, anuliravši zapažene role Kurtisa Džerelsa (17p) i Džordana Tiodora (14p), do je Vladimir Micov ubacio sedam poena.

– Saigrači su imali poverenja, konstantno su me tražili u napadu, a ja sam samo igrao svoju igru, oslanjajući se i na pomoć saigrača. U prvom poluvremenu je rival bio bolji od nas, ali je bilo važno to što smo ostali dosledni našem stilu igre i što smo verovali u snagu tima. I ova utakmica je pokazala da u Evroligi jednostavno ne postoje timovi slabijeg kvaliteta – poručio je Aleksej Šved, najbolji strelac Evrolige sa prosekom od 20,9 poena.

Baskonija doživljava jedan vid renesanse pod vođstvom Pedra Martineza. Španski stručnjak je veoma cenjen na Iberijskom poluostrvu; sa Valensijom je prošle godine osvojio titulu, a ljubiteljima košarke u Srbiji poznatiji je i po tome što je preuzeo Huventud nakon što je klub iz Katalonije osvojio titulu šampiona Evrope pod vođstvom Željka Obradovića.

– Verovao sam da ćemo dobro startovati protiv Unikahe, ali smo imali problema sa kontrolom ritma. Uspeli smo da pobedimo, iako smo puno propatili, pogotovo u drugoj četvrtini. Ne mislim da smo igrali dobru utakmicu; meč je obilovao taktičkim finesama, a protivnik nam nije dozvoljavao protok lopte kakav smo želeli da imamo. Drago mi je što su moji igrači pokazali odlučnost i sposobnost da pobede i kad ne igraju u skladu sa mogućnostima – istakao je Pedro Martinez, čija je ekipa Nemanju Nedovića svela na 13, a Dragana Milosavljevića na svega pet poena.

Raspored i tabela

11. kolo

Žalgiris – Panatinaikos 80:74

Bamberg – CSKA        76:92

Makabi – Valensija      94:91

Baskonija – Unikaha    88:82

Milano – Himki            71:77

Crvena zvezda – Efes  

Olimpijakos – Real     

Barselona – Fenerbahče           

 

1. CSKA         9-2

2. Olimpijakos 8-2

3. Fenerbahče  7-3

4. Panatinaikos            7-4

5. Himki          7-4

6. Makabi        7-4

7. Žalgiris        6-5

8. Bamberg      5-6

9. Real 5-5

10. Baskonija               5-6

11. Barselona   4-6

12. Unikaha     3-8

13. Valensija    3-8

14. Milano       3-8

15. Crvena zvezda       3-7

16. Efes           3-7

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari