Baskonija za petama Makabiju 1

Virus „naredna sezona“ mogao bi ponovo da zahvati košarkaše Makabija, nakon što su ubedljivo poraženi od CSKA u 24. kolu Evrolige (73:93).

Izrealci su tako, trećim porazom na poslednje četiri utakmice, doveli u pitanje osmo mesto, odnosno plasman u četvrtfinale najelitnijeg takmičenja (treću godinu zaredom). Baskonija je znalački iskoristila epilog utakmice u Tel Avivu i pobedom nad Himkijem u Baskiji (87:77) došla samo na korak od Makabija. Ako se u obzir uzme i podatak da će španski velikan u pretposlednjem kolu dočekati ekipu Nevena Spahije, evidentno je koliko će napeto biti do kraja ligaškog dela, kada je u pitanju borba za poslednje mesto u plej-ofu.

Na osnovu sastava pravo je pitanje kako su izabranici Pedra Martineza došli u situaciju da strepe za prolaz u Top 8. Stručnjak koji je prošle sezone sa Valensijom osvojio titulu u Endesa ligi, a pritom kao trener stasavao u Huventudu, učeći i od Željka Obradovića, raspolaže sa možda i najgabaritnijim centrima u čitavoj Evroligi: Poaro, Fojtman i Diop trebalo bi da prave razliku protiv svakog rivala, pa čak i onih najkvalitetnijih nalik CSKA, Olimpijakosu ili Realu i Feneru.

– Veoma sam srećan zbog trijumfa, naročito ako u obzir uzmemo naš izuzetno loš start meča. Himki je u tom periodu bio daleko snažniji, skočniji, igrajući sa više samopouzdanja. Uspeli smo da odreagujemo na željeni način, pre svega zahvaljujući našim centrima. Promenili smo ritam utakmice načinom na koji smo igrali u odbrani. Većim intenzitetom došli smo do dvocifrene prednosti i ako izuzmemo nešto lošiji ritam na startu četvrte deonice, možemo biti zadovoljni igrom u drugom poluvremenu. Mi nemamo previše opcija kada je u pitanju prolaz u Top 8. Nećemo imati neku utehu ukoliko na sledećem gostovanju budemo poraženi protiv, u poslednje vreme, veoma dobre Valensije. Raduje nas to što u pretposlednjem kolu dočekujemo Makabi, našeg najvećeg takmaca za osmo mesto. Važno je da do tog meča zadržimo realne šanse za prolaz u četvrtfinale – poručio je Pedro Martinez, opravdano se pribojavajući gostovanja u Valensiji, koja je u seriji od četiri pobede kod kuće.

Himki je ponovo razočarao na gostujućem terenu, a jedinu utehu može pronaći u rekordu Alekseja Šveda, koji je u Baskoniji vezao 24. utakmicu sa 16 i više ubačenih poena, čime je prestigao čuvenog Alfonsa Forda, bivšeg košarkaša Olimpijakosa, Sijene i Skavolinija, koji je u 32. godini umro nakon teške bolesti.

Valensija je u laganom ritmu preslišala Bamberg u čijim je redovima Dejan Musli ubacio 14 poena, uz šest skokova, dok se Luka Mitrović, posle višemesečnog oporavka od povrede, vratio sa jednim poenom za nešto više od četiri minuta. Milano je iskoristio očajne nastupe Efesa u gostima ove sezone kako bi došao do osme pobede. Vladimir Micov je za 20 minuta postigao tri poena u pobedničkoj ekipi, dok je na poraženoj strani Vladimir Štimac ostvario učinak od 12 poena i šest skokova za 17 minuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari