Belgijski fudbalski pečat u Rusiji 1Foto:EPA

Igrali su lep i atraktivan fudbal na većini utakmica na Svetskom prvenstvu i za to su na kraju nagrađeni osvajanjem trećeg mesta.

Belgija je tako ostvarila najveći uspeh u istoriji, s obzirom na to da je 1986. u Meksiku uspela da se plasira u polufinale, ali je u borbi za bronzu poražena od Francuske. “Crven đavoli” su u subotu preslišali Englesku (2:0) golovima Menijea i Azara; što je ujedno bila i najbolja satisfakcija za generaciju koja je stvarana i čuvana poslednjih desetak godina.

Blickrigom” u poslednjih pola sata duela osmine finala, Belgijanci su sa tri data gola, od kojih je Čadlijev bio bukvalno u poslednjim sekundama četvorominutne nadoknade, pokazali da u Rusiji poseduju neverovatan kvalitet u napadu; što su u narednoj rundi najbolje prepoznali i osetili Brazilci. Da je bilo više sreće, možda i hrabrosti “crveni đavoli” su mogli umesto Francuske, potpuno zasluženo” da u nedelju odigraju finale protiv Hrvatske, jer nisu bili nadigrani; naporotiv, ostavili su možda i bolji utisak. Roberto Martineza, selektor Belgije, svestan težine eliminacije Brazila u četvrtfinalu, prilikom opservacije urađenog u Rusiji, priznao je da su sebe videli u nedeljnom finalu.

Želeli smo da trijumfujemo. Kada pobedite Brazil i uđete u polufinale, onda se fokusirate na to da osvojite Svetsko prvenstvo. Ali treba biti realan kada završite turnir i pogledate unazad. Ovi igrači su napisali istoriju u Belgiji i to je sve što je bitno. Ovi igrači zaslužuju to priznanje – jasan je Španac na klupi Belgije, koji je prečesto bio kritikovan od strane tamošnje javnosti, ali je umešno uspeo da izađe iz senke obožavanog Marka Vilmotsa, prethodnog selektora zvanično treće reprezentacije na planeti.

Selektor je obelodanio i da su Eden Azar i saigrači tokom Mundijala bili vođeni uspehom generacije koja je 1986. došla do polufinala. Martinezu pripadaju zasluge zbog odlilčne saradnje trija Azar-Lukaku-De Brujne koji je od zbirno 15 postigao čak devet golova (Lukaku i Azar po četiri i De Brujne jedan).

– Generacija iz Meksika je prava inspiracija i vizija za sve fudbalere u Belgiji. Sada je ova grupa igrača to prevazišla i to je istorijski uspeh; trebalo je da prođu 32 godine da bismo bili u ovoj poziciji i to je veliko zadovoljstvo i uspeh. Način na koji smo to postigli – fudbal koji smo igrali je belgijski, to je naš brend. I zajedništvo i fleksibilnost i taktika pokazuju šta hoćemo da budemo u fudbalu – “pečatirao” je za kraj Martinez.

 

Azar najavio odlazak iz Čelsija

Sjajan je bio Eden Azar na Svetskom prvenstvu; strelac četiri gola briljirao je u svim fazama Mundijala i stilovima igre koje je selektor Martinez često menjao, shodno protivniku i trenutnom rezultatu. Nakon prelaska Ronalda u Juventus, Real je veoma zainteresovan da, verovatno uz Luku Modrića, najboljeg igrača na Mundijalu, dovede iz Čelsija. Azar ima aktivan ugovor sa “plavcima”, ali nema nameru da naredne sezone igra u Ligi Evrope, što je pokazao odbijanjem da produži ugovor sa Čelsijem, ali i izjavom posle meča sa Engleskom: “ Posle šest sjajnih sezona u Čelsiju mislim da je vreme za nešto novo. Pogotovo posle ovog Svetskog prvenstva. Odlučujem da li ostajem ili idem, ali Čelsi je taj koji donosi odluku da li će me pustiti. Znate i sami kome dajem prednost”, podsetio je Azar da mu je Real najomiljeniji klub, a Zinedin Zidan idol iz mladosti.

Selektor Engleske objektivan

Garet Sautgejt bio je iskren posle poraza od Belgije u vezi sa tim gde se trenutno nalaze Englezi kao fudbalska reprezentacija. Na kraju sam ponosan na ono što smo uradili. Ne gajim iluzije u vezi sa tim gde se trenutno nalazimo; završili smo prvenstvo na četvrtom mestu, ali nismo još uvek među četiri najbolje ekipe, mi to znamo i nikad se nismo krili iza toga. Protiv najboljih timova smo izlazili kratkih rukava, ali smo prošli divnu avanturu i stekli iskustva koja će dobro doći ovoj grupi igrača i štabu u budućnosti. Ne bih mogao ništa više da tražim od igrača danas ili tokom sedam nedelja koliko smo radili zajedno”, više nego objektivan bio je selektor Engleske, reprezentacije koja je u Rusiji bila među najmlađima na Mundijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari