Besomučno držanje lopte 1Foto: Printscreen

Utisak vikenda su pobeda Nemačke nad Portugalom i remi Španije sa Poljskom, ali zanimljivo mi je gledati i kako „mali“ nerviraju „velike“ na ovom EURU.

Mislim, recimo, na Mađarsku i njeno otkidanje bodova jednoj preozbiljnoj Francuskoj, dan pre. Što i nije presedan kakvim se čini na prvi pogled, jer naše komšije imaju Italijana za selektora, a zna se koliko treneri iz tog dela Evrope instiraju na defanzivi i znaju da zategnu odbranu.

Deluje da je kvalitet ujednačeniji nego što se očekivalo. Za sada. Pa, opet, sve ide po planu, kao kada čoveka ujede sitno kuče pa se trgne, sredi tu malu ogrebotinu i nastavi dalje.

Nemci su ponovo pokazali da ih nikada ne smeš otpisati. Nemaju tim kao pre, nisu protiv evropskog prvaka napravili preterano puno lepih akcija, kao što je ona koja je prethodila četvrtom pogotku, ali su maksimalno iskoristili svojih 20 minuta i imali sreću sa dva autogola protivnika.

Očekujem da prođu dalje, ipak u zadnjem kolu imaju zicer zvani Mađarska, ali ne mislim da će daleko dogurati na turniru. Realno, nemaju s čime do završnice.

Portugalci su totalno razočarali, po ko zna koji put dokazavši da nisu u stanju da u kontinuitetu budu dobri. Čas ovako, čas onako… Obzirom da je ovog puta za organizatora igre postavljen Karvaljo onda se ništa drugo nije moglo ni očekivati.

Onako dezorijentisani i bezidejni, zaslužili su da izgube. Ako ni zbog čega drugog onda zato što je nesretni Pepe stalno padao i previjao se kao da ga je pregazio voz. Kao da je čovek napadač a ne centralni defanzivac. Eto, koliko su bili nemoćni.

Zamislite još da Nemci imaju jednog De Brujnea. Nije džaba Pep Gvardiola rekao da u fudbalskom svetu za jednim stolom, sam, sedi Mesi a iza njega, za drugim, sjajni Belgijanac. Protiv Danaca se videlo kako takvi majstori prave razliku.

Španija je posebna priča. Kada selektor ostavi kod kuće ozbiljnu svetsku instituciju kakav je Ramos onda se to neminovno reflektuje na tim. Zapanjujuće mi je i da, iako podmlađen, taj tim nema preteranu energiju i želju.

Ne može da se desi da daš jedan gol u dva kola i ne obezbediš prolazak dalje. Tako je to kada po svaku cenu, bez ikakvog koncepta, kopiraš Gvardiolin fudbal, što radi 90 odsto kolega Španca. Izluđuju gledaoce besomučnim držanjem lopte, bez jasnog cilja, kao da razmišljaju „neka, imamo još vremena da krenemo napred i damo gol“.

Autor je bivši fudbaler

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari