Bez Jokića i bez nagovaranja 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Srbije koji su se okupili u Beogradu pred kvalifikacijski turnir za odlazak na OI u Tokiju koji će se od 29. juna do 4. jula odigrati u Beogradu, putuju u Atinu na „Akropolis kup“, turnir koji počinje 18. juna.

Selektor Igor Kokoškov danas je ipak najpre morao da reaguje na odluku Nikole Jokića da ovog leta ne nastupa za Srbiju.

„U opisu mog posla je da budem u kontaktu sa svim igračima. I sa Jokićem sam bio, doduše ne svakodnevno. Nisam se čuo sa njim da komentarišemo njegovu odluku. Znam samo da je bio na putu za Srbiju. Mislim da bi trebalo da budemo ponosni na njega. Nije mi svejedno, moja želja je da igra. Ali zaboravljamo da često igrači imaju svoj život, probleme… Ja se iskreno nadam da će biti tu. Ako ne bude, fokus je na onima koji su tu. Informisaću se gde je, šta radi, i tada ću znati. Ne želim da donosim odluku na osnovu onoga što pišu novine. Ne mogu da budem cinik i neću da budem cinik i sebično ću reći da želim da igra. Da skratim, čuću se sa Nikolom, neće biti nagovaranja, imamo ostale momke. Imamo pozitivnu energiju i trebalo bi da podržimo sve momke koji su odvojili svoje vreme da budu u reprezentaciji“, rekao je Kokoškov.

Osim centra Denvera, poziv selektora za nastupe u reprezentaciji na predolimpijskom kvalifikacionom turniru i na Olimpijskim igrama, odbili su i NBA igrači Aleksej Pokuševski i Alen Smailagić.

„Pokuševski želi da se posveti svojoj fizičkoj pripremi. Žao mi je jer bi nam značio svojim talentom. Smailagić takođe, i želim im sve najbolje“, rekao je Kokoškov, koji je dodao da ima direktnu komunikaciju sa Bogdanom Bogdanovićem, kome je sad fokus na plej-ofu NBA, te da će morati da improvizuje bez njega.

„Nemamo mnogo vremena, nemamo bazične pripreme, otići ćemo na ‘Akropolis’ bez tzv. kontakt igre, ali nema kukanja. Daćemo sve od sebe, maksimalno smo posvećeni i motivisani da ovaj projekat završimo najbolje moguće. Svaka utakmica koju Srbija igra, igraće da pobedi“ – najavio je Kokoškov.

U dogovoru sa Milošem Teodosićem, odlučeno je da kapiten našeg tima propusti Akropolis kup u Atini kako bi se odmorio i da se odmah posle toga priključi saigračima za predolimpijski kvalifikacioni tunir u Beogradu.

„Krenuli smo u ove pripreme malo atipično, rekao je Igor da nemamo mnogo vremena. Nisu to opravdanja, znamo koji nam je cilj, to je odlazak na OI i na to smo koncentrisani“- poručio je Teodosić.

Boban Marjanović je stigao u Beograd i biće sa ekipom u svim fazama priprema za kvalifikacioni turnir.

„Ja sam tu da mi čujete anđeoski glas. Krenuli smo zaista jako u sve ovo. Svi rade dobar posao i tu smo da ispunimo ciljeve. Umor pokušavamo da suzbijemo dobrim oporavkom, sitnim vežbicama. Da se spremimo za ovo što sledi“, rekao je Marjanović.

Na put u Atinu idu: Marjanović, Bjelica, Jović, Davidovac, Dobrić, Marinković, Anđušić, Petrušev, Ilić, Lazić, Milosavljević i Marinković. U Atini će ih dočekati Nikola Milutinov. Marko Gudurić se u Nemačkoj oporavlja od povrede tetiva, dok će u Beogradu ostati Vladimir Lučić i Nikola Kalinić koji su nedavno završili svoje sezone. Sa ekipom nisu povređeni Miroslav Raduljica, Nemanja Nedović i Ognjen Jaramaz, dok je odmor dobio MVP Evrolige Vasilije Micić.

U Atini gde će od 18. do 20. juna igrati utakmice protiv selekcija Grčke, Meksika i Portorika.

Drugi „otkaz“ reprezentaciji

Nikola Jokić je do sada dva puta nastupao za reprezentaciju Srbije. Prvi put 2016. godine u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, kao i na završnom turniru. Srbija je tada igrala u finalu i osvojila srebrnu medalju. Izgubili su od selekcije SAD. Drugi put Jokić je u dresu Srbije nastupio 2019. godine na Svetskom prvenstvu u Kini, kada su naši košarkaši zauzeli peto mesto. Na Evropskom prvenstvu 2017. godine nije igrao jer je odabrao da radi na svojoj fizičkoj spremi.

Sa publikom u „Areni“

„Što se tiče KSS-a mi smo veoma ponosni i zahvalni državi pošto nam je pomogla da ovaj kvalifikacioni turnir ostane u Srbiji. Nama to mnogo znači jer samo jedna ekipa ide na Olimpijske igre. Krizni štab zasedao i doneo neke odluke vezane za publiku. Mi smo molbu uputili i nadamo se da će publici biti dozvoljeno prisustvo“- rekao je Zlatko Bolić, generalni sekretar KSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari