Bez prava na grešku 1Foto: Starsport

Fudbalska reprezentacija Srbije na večerašnjem gostovanju u Moldaviji nastavlja borbu za odlazak na Svetsko prvenstvo.

Nakon septembarskog remija na domaćem terenu protiv Republike Irske koji je podelio ovdašnju javnost, pred današnju utakmicu u Kišinjevu nedvosmisleno se Srbija proglašava za velikog favorita. U takvim okolnostima sve osim trijumfa Muslinovih izabranika predstavljalo bi veliko iznenađenje pred nedeljnu utakmicu protiv Austrije na stadionu „Rajko Mitić“ na kojoj bi naš selektor mogao da stvori jasniju sliku o mogućnosti ovog tima.

Breme velikog favorita poneli su svi naši reprezentativci kada su juče prepodne otputovali sa beogradskog aerodroma. Taj teret često je bio pretežak prethodnim generacijama koje su se u Srbiju vraćale pognute glave iz Jermenije, Kazahstana i sličnih reprezentacija sa fudbalske periferije. Imajući to u vidu, selektor Muslin, početnik u reprezentaciji, a „stari vuk“ u trenerskom zanatu ističe značaj večerašnjeg meča.

– Važno je uzimati bodove, zaslužili smo i pobedu protiv Irske. Sada nas čeka drugi protivnik, možda motivisaniji na svom terenu, ali nam je bitno da osvojimo tri boda na ovom gostovanju. Upozorio sam igrače na ovakav tip utakmica, jer su najvažnije. Vidim kako su trenirali i koliko su motivisani, nadam se da do iznenađenja neće doći – oprezan je selektor Srbije dodajući da se nada da će ih u Kišinjevu dočekati bolji teren nego što je to bio slučaj u Beogradu protiv Iraca.
Moldavija je trenutno poslednja na tabeli grupe D sa gol razlikom minus četiri. U Kardifu su ubedljivo poraženi od reprezentacije Velsa, ali čak ni ta okolnost ne želi da opusti našeg selektora.

– Moldavija je izgubila od Velsa sa 4:0 ali to nije bilo toliko ubedljivo. Jedan gol su primili iz penala, drugi tako što su poklonili loptu Bejlu. Nije Vels imao mnogo šansi iako je bio dominantan u igri. Znaju momci da neće biti lako, ali naši igrači su navikli na pritisak – istakao je naš selektor.
U odnosu na spomenuti meč protiv Iraca u postavu se vraća Aleksandar Kolarov koji je odradio suspenziju zarađenu isključenjem protiv Portugala u prethodnim kvalifikacijama, dok prvotimac Čelsija Nemanja Matić i dalje nema pravo nastupa.

Dosledan svojoj formaciji, koju je nagovestio još u prijateljskim utakmicama kada je preuzmemo ulogu selektora, Slavoljub Muslin je neposredno pred let za glavni grad Moldavije saopštio i imena igrača koji će večeras nastupiti u startnih 11. Za razliku od utakmice protiv Iraca, iskusni stručnjak se odlučio za tri promene. Među stative se vraća novi golman Notingem Foresta Vladimir Stojković, sa levog boka će delovati spomenuti Kolarov umesto rezerviste Kelna Filipa Mladenovića, dok će najskuplje plaćeni srpski fudbaler Nikola Maksimović zajedno sa Branislavom Ivanovićem i Matijom Nastasićem zauzeti mesto u srcu odbrane.

Derbi u Beču

Osim utakmice u Kišinjevu, večeraš će se u okviru grupe D odigrati još dve kvalifikacione utakmice. Posebna pažnja biće usmerena na duel u Beču u kome će se sastati dve najbolje plasirane reprezentacije posle septembarskih okršaja. Domaća Austrija će dočekati selekciju Velsa, polufinalistu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva. Obe selekcije imaju po tri boda, a pobednik ovog meča će steći dobru zalihu pred nastavak kvalifikacija. U drugom meču grupe, Republika Irska posle remija sa Srbijom, ulazi kao veliki favorit protiv Gruzije koja je u prethodnoj rundi poražena od Austrije na domaćem terenu.

Grupa D

Vels 1 1 0 0 4:0 3
Austrija 1 1 0 0 2:1 3
Republika Irska 1 0 1 1 2:2 1
Srbija 1 0 1 0 2:2 1
Gruzija 1 0 0 1 1:2 0
Moldavija 1 0 0 1 0:4 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari