Bez Srba na NBA draftu 1Foto: STARSPORT

Ovogodišnji NBA draft održaće se 20. juna u Barkli centru u Bruklinu.

Igrači su imali mogućnost da do 10. juna povuku svoje prijave i nažalost svi potencijalni kandidati iz Srbije odlučili su se na takav potez. Boriša Simanić iz Crvene zvezde, Nikola Mišković i Andrija Marjanović, košarkaši Mega Bemaksa, kao i Zoran Paunović iz FMP, odnosno Dalibor Ilić (Igokea) odlučili su da povuku svoje prijave, zaključno sa Filipom Stanićem, centrom srpskog porekla koji nastupa za reprezentaciju Nemačke.

Od Drafta su odustali i Filip Petrušev koji je prvu godinu na koledžu proveo na Gonzagi, odnosno Nikola Popović sa Boston koledža.

Od igrača koji su u takmičarskoj 2018/19 nastupali za srpske klubove, na Draftu će se pojaviti Goga Bitadze i Adam Mokoka iz Mega Bemaksa. Procene su da bi daroviti centar iz Gruzije mogao da bude izabran krajem prve runde (prvih 30 „pikova“), dok bi francuski košarkaš trebalo da bude „izbor“ pred sam kraj druge runde (ukupno 60 „pikova“).

Inače, povlačenje prijava samih igrača usko je povezano sa nemanjem garancija (uglavnom usmenih) njihovim menadžerima da će biti birani na Draftu od strane nekog kluba.

Miodrag Miško Ražnatović, verovatno najpoznatiji evropski menadžer, zastupnik je Boriše Simanića, Nikole Miškovića, Andrije Marjanovića i Dalibora Ilića, takođe i Filipa Stanića. Sa odličnim konekcijama u NBA verovatno je na vreme saznao da niko od njegovih klijenata ne bi bio izabran na Draftu 20. juna, te je odlučio da ih povuče. Najveće šanse da bude biran trebalo je da ima Boriša Simanić koji se drugu godinu uzastopno povukao sa Drafta.

Košarkaš Crvene zvezde rođen 1998. ne tako davno imao je ponudu čuvenog Univerziteta Kentaki da na njemu nastavi školovanje i pre svega košarkaško obrazovanje pod nadzorom sjajnog Džona Kaliparija. Predviđana mu je odlična karijera, a Zvezda je zbog rizika njegovog preranog odlaska iz kluba ušla u poduhvat potpisivanja višegodišnjeg ugovora prema kome Simanić svake godine prima neuporedivo više novca nego što kvalitetom trenutno to opravdava (više od 100.000 evra, sa rapidnim progresivnim rastom svake naredne godine).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari