Bez Trinkijerija u Ankaru 1Foto: STARSPORT

Beogradska kafica u ponedeljak kao vid pritiska ili činjenice da je dogovor na pomolu; tek košarkaši Partizana otputovali su u Ankaru bez Andrea Trinkijerija, koji je još uvek najbliži klupi crno-belih.

Ekipu koja je vezala pet poraza, zbog čega je Nenad Čanak i podneo ostavku, u prestonici Turske večeras (18.00) će voditi Aleksandar Matović protiv Turk Telekoma koji na osnovu sastava ima sva moguća argumenta da konkuriše za prolaz u Top 16 fazu.

Najavljeni sastanak između Trinkijerija i Mijailovića, predsednika Partizana, zaista se i dogodio u ponedeljak u Beogradu. Susret je isposlovao Nikola Lončar, sportski direktor crno-belih, koji italijanskog stručnjaka odlično poznaje, sarađujući sa njim godinama unazad na evroligaškim terenima (Lončar je pre dolaska u Partizan sezonama radio kao stručni konsultant na jednoj španskoj televiziji). Trinkijeri je želeo da sasluša kakve planove prvi čovek kluba iz Humske ima, ne samo kada je tekuća sezona u pitanju, već i u godinama koje predstoje. Poznat da voli dugoročne projekte, italijanski stručnjak je verovatno želeo da spozna i finansijsku potporu plana koji bi trebalo da rezultira doglednim povratkom u Evroligu. Bez moranja, jer navodno ima unosnije ponude od pojedinih evropskih klubova, pa čak i iz Evrolige (pominje se Himki), Trinkijeri je očigledno zatražio predah da dobrano porazmisli, svestan da Partizan jednostavno nije u poziciji da finansijski isparira daleko unosnijim ponudama konkurencije. Pod pritiskom dugovanja, taloženih još iz vremena kada je klubom rukovodio Predrag Danilović, Partizan se obavezao da kao oblik reprograma tačno u predviđenom roku servisira potraživanja „iscepkana“ na rate i u toku takmičarske 2018/19. S tim u vezi, crno-beli izvesno nisu u stanju da Trinkijeriju plate više od 350.000 evra do kraja sezone, što možda i ne bi bila nepremostiva prepreka da kojim slučajem klub može dugoročno da finansijski zaokruži godišnju platu priznatom stručnjaku na nekih 400.000. Navodno, Trinkijeri i Mijailović su se našli na 320.000 evra do kraja sezone, uz opcionu takmičarsku 2019/20, u zavisnosti od rezultata.

Zbog nastalog intermeca, crno-beli su imenovali Aleksandra Matovića, doskorašnjeg pomoćnika Nenada Čanka, da predvodi ekipu na izuzetno teškom gostovanju. Matović je bio prepoznatljiv po dobrom radu sa mlađim kategorijama Partizana, ima iskustvo rada u grčkom AEK-u, a može se pohvaliti i time da je individualno u Americi trenirao Kleja Tompsona i Erona Gordona.

– Situacija u kojoj se nalazimo jeste specifična, ali se trudimo da na to ne obraćamo veliku pažnju, već da se fokusiramo na svoju igru i na analizu igre našeg protivnika. U prošlom kolu, oni su u gostima protiv Trenta došli do važne pobede i sigurno će želeti da je na neki način potvrde, i tako sa bolje pozicije u odnosu na nas završe prvi deo takmičenja po grupama. Sa druge strane, verujem da mi možemo da odigramo u dobrom ritmu i da dođemo do pobede koja bi nam puno značila – izjavio je Matović, svestan da će na protivničkoj strani jedan od nosilaca igre biti Vladimir Štimac, bivši reprezentativac Srbije.

Zagorac otputovao, debi Brauna

Serija od pet poraza nekako se potrefila sa povredom zadnje lože Radeta Zagorca. Možda i najbolji pojedinac Partizana od početka sezone, otputovao je sa saigračima u Ankaru i večeras bi mogao da prvi put zaigra posle oporavka od nezgodne povrede. Ujedno, Entoni Braun, poslednji novajlija, trebalo bi večeras zvanično i da debituje u crno-belom dresu. Amerikanac se „skinuo“ protiv Zadra na poslednjoj utakmici, ali nije ulazio u igru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari