Biće žara koji nam je možda falio 1Foto: STARSPORT

Igraće se ženski rukomet u Srbiji i ako reprezentacija ne iskoristi dugo čekanu priliku da se vrati na Olimpijske igre, ali uspeh na kvalifikacionom turniru u Đeru (19-21. mart) pomerio bi na bolje stvari u ovom našem nekada trofejnom sportu.

– Ovo je bitan momenat za nas, naše karijere, ali i budućnost srpskog rukometa i generacije koje dolaze. Stvarno želimo da se plasiramo u Tokio, spremamo se i imamo taktiku za sve tri utakmice. Moramo maksimalno dobro da odradimo ove mini pripreme, da verujemo u sebe i bacamo se za svaku loptu u Đeru. Hrvatice su na prošlom Evropskom prvenstvu pokazale koliko je bitan taj žar, to je nešto što u poslednje vreme nismo imale. Vidim da svaka devojka gine na treningu, da smo pozitivne i međusobno se bodrimo. To je dobar znak pred početak kvalifikacija – veruje Katarina Krpež Šlezak, kapitenka selekcije čije učešće na Igrama ovog leta zavisi od rezultata duela sa Rusijom, Mađarskom i Kazahstanom.

Najteži rival dolazi na samom startu, a desno krilo srpskog tima poznaje iz prve ruke vrline i mane šampionki sa OI 2016, jer u njenom klubu Rostovu nastupaju najbolje ruske igračice.

– Igram s većinom iz njihove prve postave, dobro ih poznajem i znam šta rade, ali bitno je da to s ostalim reprezentativkama iskoristim na terenu. U dobroj su formi i favoriti, ali nisu nezaustavljive. Svakome može da se desi dobar ili loš dan, a ja verujem da će naš biti bolji. Ako budemo „kidale“ i bacale se na glavu, mislim da će ispasti dobro.

Čak i da iznenade „zbornaju“, izabranice Ljubomira Obradovića moraće da budu na vrhunskom nivou i protiv Mađarica, 24 sata kasnije. S obzirom da među te dve ekipe treba tražiti saputnika Rusije na putu za japansku prestonicu.

– I s njima se dobro poznajemo, ali na svakoj utakmici sve zavisi od nas. Moramo biti pametne i hladne glave, ne smemo ući u ritam trčanja i grešaka. Iako je veliko uzbuđenje trebalo bi da budemo smirene i pokažemo sve što znamo. Na nedavnom EP u Danskoj nismo uspele, što može biti i dobro i loše u ovom slučaju – zaključuje Katarina Krpež Šlezak.

Milena Delić: Verujemo u devojke

– Ženski rukomet godinama unazad nije imao šansu da dođe ni do kvalifikacija za OI, ovo je rezultat dugogodišnjeg rada tih devojaka koje su stasale i nalaze se u najboljim sportskim godinama. Verujemo u njih i one su toga svesne. Znaju i da je ovo retka prilika u karijeri, neke od njih je više neće imati… Svakog dana na svakom treningu vidim zaista veliku želju i motivaciju, jedva čekaju da krenu za Đer. Lepo su se uklopile, imamo miks iskustva i mladosti, atmosfera je lepa… Sve to daje nadu da možemo da se kvalifikujemo za Olimpijske igre – optimistično zvuči predsednica Rukometnog saveza Srbije Milena Delić.

Raspored turnira

petak

Mađarska – Kazahstan        17.00

Rusija – Srbija         20.00

subota

Mađarska – Srbija 17.30

Rusija – Kazahstan                20.30

nedelja

Srbija – Kazahstan                17.30

Mađarska – Rusija                20.30

* dalje idu dve najbolje selekcije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari