Bivši fudbaleri Borca, Jagodine i Donjeg Srema odbili pomoć FSS od 500 evra 1Foto: Beta/Vesna Bjelić

Bivši fudbaleri Borca, Jagodine i Donjeg Srema tvrde da ne pristaju na dodatno poniženje odlukom rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije da im dodeli jednokratnu pomoć od po 500 evra.

– Podsećamo javnost da je FSS sve ove godine pružao klubovima logističku podršku da ne budemo isplaćeni za svoje pošteno zarađene plate, na način da su štitili klubove, nisu ih kažnjavali i pomagali su im u izigravanju fudbalskih regulativa. FSS je prećutno sve ove godine pomagao klubovima dužnicima da i dalje prihoduju od trening kompenzacija i solidarnih transfera. Pored naših teških materijalnih statusa, naše dostojanstvo nije na prodaju – navodi se između ostalog u saopštenju bivših igrača pomenutih klubova.

Igrači su naveli i da je za vreme njihovog „štrajka na betonu“ u Čačku početkom juna „FSS delio sportsku opremu po Srbiji i niko ih nije pitao kako im je“. Čelnicima Saveza poručili su da namenjeni novac preusmere u humanitarne svrhe, za pomoć jednogodišnjoj devojčici Sofiji koja zbog spinalne mišićne atrofije ne može ni da nauči da hoda, niti da pomeri vrat.

– Gospodo iz FSS, zahvaljujući vama većina naše dece je gladna, ali na sreću naša deca su zdrava. Nažalost, u Srbiji ima dosta gladne i bolesne dece pa vas pozivamo da novac koji ste namenili za naše ponižavanje usmerite onima kojima taj novac život znači. Uplatite ga na račun 160-6000000043054-91 za Sofiju Markuljević i opraštamo vam sve vaše grehe – zaključuje se u saopštenju fudbalera.

Bivši fudbaler Borca Aleksandar Stojimirović ističe za Danas da FSS ovim potezom samo želi da pokaže da se navodno bavi njihovim problemima pošto se zbog štrajka glađu u Čačku početkom juna podigla bura u javnosti, a na šta je reagovalo i svetsko udruženje igrača FIFPro.

– Dok smo štrajkovali glađu u centru Čačka, oni su na stadionu Borca delili sportsku opremu i nikome nije palo na pamet da proveri da li smo dobro, a taj protest smo prekinuli samo zato što je jednom igraču jako pozlilo i uplašili smo se za njegovo zdravlje i život. Nije ovde više ni samo stvar egzistencije, jer ima i igrača koji su stvarno životno ugroženi pošto godinama nisu dobijali zarade, već je to i stvar dostojanstva. Nikada u istoriji neke zemlje sportisti nisu štrajkovali glađu. Da FSS želi da se ozbiljno bavi našim problemom ne bi to rešavao milostinjom od bruto 500 evra – priča Stojimirović.

Igrači su po njegovim rečima već potrošili 500 evra na razne takse za suđenja sa klubovima koji im duguju.

– Sada ispada da bi nam samo vratili ono što smo potrošili da bi uopšte dokazali da nam ti klubovi duguju. I ovu priliku koristim da apelujem na FSS da ne podržava klubove koji se tako ponašaju, da im ne dozvoli tek tako gašenje bez stečaja, da oni prvi alarmiraju javnost kada se dešavaju takve nečasne stvari. Pitanje je i da li bi mi uopšte dokazali naša potraživanja da nam Sindikat fudbalera Nezavisnost nije izašao u susret i pokrio sve sudske troškove. Većina igrača nije ni za to imala pare i ovo je bio jedini način da dokažu potraživanja. Iz FSS nam nikakva pomoć nije ponuđena. Mi nećemo odustati od naših pošteno zarađenih para i ova borba će se nastaviti sve do ispunjenja cilja. Ne tražimo ništa što nam ne pripada. Iskreno, žao mi je što sada kao mladi trener ne razgovaram sa vama o tome kako u Srpskoj ligi razvijam mlade talente koji napreduju ka višim kategorijama, nego pričamo o nečemu što kao problem ne bi ni smelo da postoji – zaključuje Stojimirović.

Borac iz Čačka je prošle godine prestao da postoji i umesto njega je fuzijom sa FK Provo, seoskim klubom iz okoline Šapca, fomiran Borac 1926.

Prevaru je javnosti obelodanio predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica koji je tvrdio da su gradske vlasti Čačka podržale ovu malverzaciju samo da klub ne bi morao da isplati dugovanja prema bivšim igračima.

Isti recept je pre četiri godine urađen sa Donjim Sremom koji je postao FK Donji Srem 2016. Sa Jagodinom je još uvek nejasna situacija pošto je klub ugasio svoj seniorski pogon (kasnije ga ponovo pokrenuo), istupio iz svih takmičenja, ali još uvek formalno pravno postoji. Predsednik FK Jagodine i bivši potpresednik FSS Goran Milanović demantovao je pre dve godine vesti da je klub ugašen, naglašavajući da samo trenutno nema profesionalni prvi tim.

Jagodina tako i dalje prima transfer kompenzacije za igrače koji su ponikli u tom klubu, poput Predraga Rajkovića, ali se taj novac ne preusmerava na isplatu dugova prema bivšim fudbalerima.

Podrška samo od Jovića i Matića

Bivši fudbaler Borca Aleksandar Stojimirović pozvao je reprezentativce Srbije da se pridruže njihovoj borbi.

– Fudbal je često i stvar sreće, a ne samo znanja. Osim Nemanje Matića i Luke Jovića niko nas drugi od reprezentativaca nije podržao. Ja ih ovim putem pozivam da to učine jer se samo zajedno možemo izboriti za bolje uslove za fudbalere u Srbiji. Ne mogu svi otići u inostranstvo i izgraditi karijeru u velikim klubovima. Ja sam igrao i u Portugalu, i u Ukrajini, i u Rumuniji i nigde se nisam susreo sa ovakvim problemom. Imao sam u Rumuniji spor zbog samovolje jednog direktora kluba, ali je on brzo rešen u moju korist – navodi Stojimirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari