Bolja forma još uvek čeka naplatu 1Foto: Euroleague

Davno beše 18. januar i brejk crveno-belih u Madridu.

Od te pobede nad Realom, košarkaši Crvene zvezde čekaju na evroligaški trijumf kao Mančester junajted na titulu u Premijer ligi.

Imao je srpski velikan u međuvremenu više dobrih prilika da razbije maler, čini se da je i na poslednja dva meča protiv Zenita i Žalgirisa bio na pobedničkom tragu, ali je spletom okolnosti, protkanim razumljivim umorom igrača (duel u Kaunasu bio šesti u poslednjih 12 dana) porazima samo zacementirao pretposlednje mesto na tabeli.

Za nekoga ko poslednjih sedam godina u kontinuitetu igra u Evroligi trenutni skor 7-18 zaista deluje razočaravajuće.

Teško je verovatno i sa stručne strane objasniti činjenicu da su crveno-beli ove sezone izgubili čak osam evroligaških utakmica kod kuće na posed ili dva razlike.

Ponovljeni scenario sa identičnim krajem nedavno je bio viđen i protiv Zenita, dok je potom u Kaunasu Zvezda podsetila javnost na to da u gostima samo u retkim situacijama uspeva da svih 40 minuta igra u visokom ritmu.

Defanzivno su crveno-beli čak i bili dosledni i principijelni; primera radi, rivala su sveli na samo dva poena iz kontranapada, podnošljivih 12 iz ponovljenih napada, ali su zato ofanzivne amplitude bili toliko očigledne i vidljive da su za posledicu jednostavno morale da imaju još jedan u nizu, ukupno sedmi poraz na poslednjih osam utakmica.

Zvezda je u drugom poluvremenu postigla 18 poena, neobjašnjiva četiri u poslednjoj deonici u kojoj je imala samo jednu asistenciju.

Tačno je da je u rotaciji ponovo imala samo deset igrača (Volden i Simanić nisu ulazili u igru)  i da su pojedinci poput Lojda, Davidovca, Jagodić-Kuridže bili preopterećeni i upadljivo umorni.

U drugih 20 minuta, crveno-beli u trećoj deonici četiri, a u četvrtoj čak pet minuta nisu uspevali da poentiraju; iskreirali su samo četiri akcije, čemu su kumovali i brojni promašeni ziceri, pre svih, Kuzmića koji i dalje deluje na terenu bojažljivo, nesigurno i nasuprot konstituciji – preslabo.

Zvezda je u drugom poluvremenu ostala bez odgovora na Žalgirisovu agresivnu igru u odbrani na liniji dodavanja.

Litvanci su svesno „suzili prostor“, naterali crveno-bele na skraćivanje akcija i česte improvizacije.

Ofanzivno Grigonis i Vokap. Zbirno su imali čak 13 asistencija od kojih je minimum sedam završilo ka centrima na samom obruču.

Samo sa jednom peticom i Jagodić-Kuridžom kao improvizovanom alternacijom crveno-beli očigledno nisu mogli bolje.

Koloma nigde nema

Kino Kolom bi lako mogao da bude, posle Džonija O’Brajanta, sledeći igrač sa kojim će klub raskinuti saradnju. Lendri Nnoko je počeo sa laganim individualnim treninzima, očekuje se da ubrzo to učini i Hol; Volden je bio u sastavu protiv Žalgirisa ali nije ulazio u igru, Rit bi takođe uskoro trebalo da se vrati, međutim za španskog plejmejkera se još uvek ne zna hoće li se uopšte priključiti saigračima. Uprava će sigurno pokušati da pronađe model po kojem bi trebalo da okonča kratku saradnju sa Kolomom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari