Borba za majstoricu Mornara i Cedevite 1Foto: SAVO PRELEVIC

Nakon obaveza u Evroligi, očekivanih poraza od Panatinaikosa i Fenerbahčea, košarkaši Crvene zvezde od petka su se usredsredili na najvažnije gostovanje u dosadašnjem delu sezone.

Crveno-bele u nedelju u Baru očekuje drugi polufinalni meč plej-ofa ABA lige (20.00), a Mornar će sigurno pokušati da serijal odvede u majstoricu. Slična iskušenja imaće Budućnost, s bitnom razlikom da su puleni Aleksandra DŽikića nedelju dana imali svo vreme da na treninzima osmisle taktiku kako da se iz Zagreba vrate kao pobednici (18.00). Nakon što je Cedevita u Podgorici bila nadomak brejka, „vitaminčići“ su ubeđeni da se posle nedeljnog meča mogu vratiti u „Moraču“ na konačni megdan.

Zvezda je u prvoj utakmici pokazala razliku u klasi, koja je drastična u okolnostima kada je Laziću i saigračima šut za tri poena iznad 35 odsto. U Beogradu je taj procenat bio fantastičnih 53,8 odsto i teško je očekivati da se nešto slično može ponoviti u Baru. U hali „Topolica“ obruči su nešto tvrđi, a Mornar na svom terenu prosečno gostima dopušta 32 odsto van linije 6,75. Potencijalni brejk Zvezde vredan plasmana u finale i više dana odmora zavisiće dobrano i od toga da li će lekarski tim Barana osposobiti Uroša Lukovića. Najdominantniji centar ABA lige ove sezone obavio je terapije plazmom u Beogradu, kako bi se što brže oporavio od rupture mišića, ali je još uvek neizvesno da li će biti spreman za nedeljni duel. Koliko Luković znači za tim Mihaila Pavićevića najbolje se videlo u prvom duelu, u kojem je duvala velika promaja u reketu crnogorskog predstavnika. Derik Nidam, najbolji strelac Mornara u ABA ligi i Nemanja Vranješ, pouzdani trojkaš, trebalo bi da meč odigraju pod punim intenzitetom, iako su roviti.

– U glavi nam je nedelja i duel sa Mornarom u vrućoj atmosferi. Čeka nas velika utakmica i važno je da posao oko finala završimo u Baru – poručio je Tejlor Ročesti, koji je poslednje dve utakmice (PAO, Fener) odigrao ispod svojih napadačkih mogućnosti.

Mornar nadu bazira na činjenici da je u ligaškom meču sa Zvezdom vodio u Baru 37 minuta i da na kraju nije imao rešenja za „iks faktore“ – Jankovića (18p) i Davidovca (10p). Uprkos rovitosti, Milko Bjelica (preskočio meč sa Fenerom), trebalo bi da bude u sastavu Zvezde, a Barani se pobedi mogu nadati jedino ukoliko rivala spuste na ispod 80 poena. U poređenju sa preostale tri ekipe, Mornar ima najslabiji domaći teren (7-4).

Nedeljni meč biće ujedno sedmi međusobni između Cedevite i Budućnosti ove sezone. Šampion Hrvatske već je jednom izgubio od Podgoričana u Zagrebu, ali u okviru Evrokupa. Za pulene Jurija Zdovca od najvećeg značaja biće način na koji su se oporavili posle šokantnog poraza u prvom susretu. Nikad bliži brejku nisu bili i da se Vil Čeri nije poigrao sa sudbinom u nedelju bi Cedevita imala meč za plasman u finale. Ovako, Budućnost će biti rasterećenija, svesna da u potencijalnoj majstorici „Morača“ mora biti preduboka za šampiona Hrvatske. Navijači nikada nisu bili jača strana i jasna podrška najbogatijem klubu u regionu, tako da će Cedevita put do pobede tražiti na „čist kvalitet“ dobro popunjenog rostera, u kojem znanjem dominiraju DŽanan Musa (podbacio u prvom susretu), Roko Leni Ukić, Andrija Stipanović i Amerikanci Vil Čeri i Demetris Nikols.

Polufinale plej-ofa

prvi meč

Crvena zvezda – Mornar 91:63

Budućnost – Cedevita 84:83

drugi meč 25. mart

Mornar – Crvena zvezda 20.00

Cedevita – Budućnost 18.00

potencijalna majstorica

Budućnost – Cedevita 1. april

Crvena zvezda – Mornar 2. april

* serija se igra na dve dobijene

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari