Brdo sitnica koje prave razliku 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Svaki od prethodna tri večita derbija ove sezone bio je obojen visokim naponom. Večerašnji, daleko većeg značaja od bilo kojeg prethodnog u kalendarskoj godini, imaće težinu uvodnog vođstva u finalnoj seriji ABA lige. Kao najbolja ekipa regularnog dela, Crvena zvezda će ugostiti Partizan u hali “Aleksandar Nikolić” (20.00) i u sistemu na tri dobijene, imaće prednost u vidu navijačke podrške i u nedelju.

Jasno je da su poslednjih dana obojica dokazanih stručnjaka akcente stavljali na detalje, taktičke finese i pronalaženje nedostataka, naročito u defanzivnoj projekciji “nacrtanog”. Zvezda ima daleko iskusniju ekipu, Branka Lazića, kapitena, kao protagonistu svih većih uspeha u poslednjoj deceniji. Luka Mitrović je, recimo, takođe vlasnik više od deset trofeja osvojenih u crveno-belom dresu, a sličnom kolekcijom mogu se pohvaliti i Dobrić, Davidovac, Kuzmić….

Fizički i atletski, sastav Zvezde deluje koherentnije; logika nalaže i uigranije sa usvojenim mehanizmima i prepoznavanjima situacija na terenu. Nikola Kalinić se isprofilisao kao lider ekipe, a s obzirom na prethodnu berićetnu petogodišnju saradnju sa Željkom Obradovićem u Fenerbahčeu, sigurno će u predstojećem serijalu biti pod posebnom prismotrom.

Dejan Radonjić će izvesno Kalinića koristiti i na mestu krilnog centra, želeći da time ima bolji balans između linija, s obzirom na to da reprezentativac Srbije ima najbolju leđnu tehniku na niskom postu, produktivniju i od načina na koji Luka Mitrović napada obruč.

–  Partizan je ekipa prepuna kvalitetnih individualaca, mladih i iskusnih igrača koji su bili deo Fajnal-fora Evrolige. Ipak, ne mislim da je Partizan samo Kevin Panter koji je pokazao ko je i šta je na poslednjem meču protiv Budućnosti. Tu je i Zek Ledej, a ne zaboravljamo ni Aleksu Avramovića koji je svojim kvalitetom doprineo da nas Partizan savlada na prethodnom meču – ukazao je trener Radonjić veliki respekt prema večitom rivalu.

Partizan je, pak, tim koji, u odnosu na Zvezdu, igra u bržem ritmu, produktivnije u fazi tranzicije i na otvorenom terenu. Kevin Panter i Zek Ledej prave razliku u meč-ap situacijama, odlično čitaju preuzimanja i vrlo su nezgodni za čuvanje. Panter je i drugi asistent ekipe, koja je u brojnim statističkim parametrima u ravni sa večitim rivalom (timske asistencije, procenti za tri i dva poena, izgubljene lopte).

– Moramo biti koncentrisaniji, kvalitetniji na duže intervale nego što je to bio slučaj ranije jer igramo protiv ekipe koju predvodi najbolji trener Evrope. Želimo trofej, a znamo da ga želi i Partizan. Isto tako, znamo da šampion sigurno ide u Evroligu naredne godine i da nas zbog toga ne zanimaju bilo kakve glasine oko toga. Zato je i ulog finala toliki koliki jeste – nedvosmislen je Radonjić uoči početka finalne serije.

Detalji koji bi mogli da naprave prevagu odnose se na način kako će večiti rivali braniti “pik” odnosno kojeg visokog igrača će pokušati da defanzivno ubace u akciju. Partizan više teži ka preuzimanjima u odbrani, Obradović ima širu i jasniju rotaciju na četiri i pet i mogućnost da na petici koristi Lesora, Koprivicu i Smailagića.

U niskoj petorci, moguće je da će popularni Smajli biti na petici, što bi moglo da „isprovocira“ Radonjića da uzvrati sa Davidovcem na mestu „lažnog centra“. Obe ekipe osciliraju u šutu sa distance; u stanju su da u par minuta personifikuju krilaticu “od sjaja do očaja”.

– Zvezda je iskusan tim, godinama igraju zajedno i igrali su mnogo finala. To je tim koji u svakom trenutku zna šta treba da radi na parketu. To su inteligentni igrači, koji čitaju odbranu i koji umeju da kazne svako preuzimanje. Mi moramo da budemo na tom nivou da bismo mogli da se borimo. Ali, da ponovim da smo zadovoljni i srećni što smo u finalu – poručio je trener Obradović.

Uprkos tome što Zvezda ima dokazane plejmejkere, Partizan bi mogao agresivnim udvajanjima na prvom pasu da pokuša da poremeti organizaciju napada crveno-belih. Oscilacije u šutu za tri, takođe bi mogle da navedu Obradovića da više rizikuje defanzivno, skuplja sa slabijeg šutera i maksimalno time optereti Kalinića, Voltersa, Dobrića, Mitrovića…

Zvezda, pak, deo plana u zaustavljaju Pantera sigurno će posvetiti defanzivnim partiturama Ostina Holinsa, odbrambeno najboljeg spoljnog igrača na Jadranu. Šahovski pristup obojice trenera verovatno će jednim delom obeležiti uvodni meč u kojem će veći pritisak biti na crveno-belima, aktuelnim šampionima, dok Partizan u džepu već ima jedan adut – povratak u regionalno finale nakon posta dugog devet godina.

Zanimljivo je pomenuti da je Crvena zvezda u šest finalnih serija ABA lige u kojima je učestvovala od kad se igra plej-of izgubila samo jednu utakmicu kao domaćin, još 2018. prvi meč protiv Budućnosti, i to je i jedino finale koje su izgubili.

Termini finalne serije

Crvena zvezda – Partizan 20.00

  1. maj

Crvena zvezda – Partizan  20.00

  1. jun

Partizan – Crvena zvezda  20.30

  1. jun

Partizan – Crvena zvezda  18.30

  1. jun

Crvena zvezda – Partizan  20.00

* finalna serija igra se na tri dobijene u sistemu 2-2-1-1-1

Lazić: Navikao sam na ovakve duele

Branko Lazić je najtrofejniji košarkaš u istoriji Crvene zvezde i neko ko je slična iskustva proživljavao gotovo u svakoj od prethodnih deset sezona.

„Navikao sam na ovakve duele, svestan sam da sam bio deo velikog broja finala. Sada sledi Partizan, radili smo cele sezone da dođemo do ovde i sada smo ponovo u prilici da osvojimo trofej”, naveo je kapiten Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari