Brisanje u cugu najbolje za Đokovića 1Foto: EPA-EFE/ SCOTT BARBOUR

Prošla su skoro četiri meseca od prekida tek zahuktale teniske sezone, usled multiplikovanih posledica pandemije korona virusa, a Asocijacija profesionalnih tenisera (ATP) još nije donela konačnu odluku o sudbini neodbranjenih bodova u periodu mirovanja loptice, pa mediji svako malo lansiraju određena saznanja na tu temu.

Kao španska Marka, čije spekulacije idu u dva pravca.

Za rang-listu se od pre zna da će ostati „zamrznuta“ sve dok opet ne krenu turniri, kao i to da se prvoplasiranom Novaku Đokoviću ne računaju nedelje provedene na njenom vrhu posle zaustavljanja takmičenja, dok je ugledni sportski dnevnik otkrio da je ATP najbliži scenariju po kom bi se trenutni broj bodova podelio sa brojem nedelja u godini (52), a onda svima, ponaosob, svake sedmice oduzimao isti broj bodova.

Umesto odjednom brisanja bodova sa, na primer, neodržanih mastersa u Indijan Velsu, Majamiju, Rimu, Madridu, Monte Karlu…

Konkretno, kada bi se desilo da prošlosezonski učinak sa pomenutih turnira bude precrtan samo jednim potezom onda bi Srbin od 10.220 u cugu ostao bez 4.185 bodova, dok bi u drugom slučaju svakog ponedeljka ostajao bez 196 bodova, Počev od 21. avgusta, kada bi trebalo da se završi turnir u Vašingtonu, odnosno bude prvo abdejtovanje plasmana posle ATP pauze, pa sve do istog datuma 2021. godine.

Ukoliko stvarno prođe „na rate“ rešenje, drugoplasirani Rafael Nadal bi na svakih sedam dana gubio 189 bodova (trenutno ima 9.850 bodova), umesto odmah 5.360 odjednom. A to ne bi išlo u prilog Beograđaninu, jer bi tako osvajač 17 grend slem titula sve vreme gubio (po) sedam bodova više od večitog rivala sa Majorke.

Što bi njihovu trku u dvoje učinilo još neizvesnijom i potencijalno lakšom za vlasnika dva GS trofeja više.

Sve ovo pod uslovom da obojica budu zdrava i prava narednih godinu dana i, jednako važno, da ova, drastično okrnjena sezone, bude nastavljena.

Kontra ovim idejama stidljivo se pominje i, navodno, najmanje realan predlog da se rang lista ne dira sve do kraja tekuće godine, tj da nova lista, dobijena na osnovu bodova u nastavku sezone, posluži samo za određivanje učesnika poslednjeg mastersa u Londonu.

Đoković bi i u toj varijanti izgubio nešto više od ostalih, s obzirom na to da tih nekoliko meseci ne bi mogao da nastavi pohod na lidersku poziciju na listi tenisera s najviše šampionskih nedelja u karijeri.

Mekinro (ne) očekuje Nadala na US openu

Bivši teniski br. 1 Džin Mekinro veruje da će vrhunski igrači nastupiti i na US openu i Rolan Garosu, bez obzira na iznuđeno kraću vremensku distancu između ova dva grend slema, ali za neke je manje siguran da će doći i u Njujork i u Pariz.

– Nadamo se da će Novak ozdraviti od korone virusa i odabrati da igra na US openu. Ja verujem da hoće, dok za Nadala nisam siguran. Rafa je najbolji na šljaci, tamo ga je jako teško pobediti… Videćemo, svašta može da se desi tokom narednih par meseci. Mislim da je moguće igrati US open i Rolan Garos iako zvuči da su mere isuviše stroge. Očekujem da teniseri dođu, ali ne bih bio iznenađen ukoliko odluče da ne igraju – rezonuje čuveni penzionisani Amerikanac.

Novak donirao novac Opštoj bolnici u Novom Pazaru

Najbolji teniser sveta Novak Đoković uplatio je juče pet miliona dinara Opštoj bolnici u Novom Pazaru za pomoć u borbi protiv korona virusa, pošto se lično čuo sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove u gradu s mnogo zaraženih i umrlih od kovida 19.

– Đoković je uplatio pet miliona za kupovinu zaštitne opreme, lekova i medicinskih aparata, a dogovor je da sledeće nedelje uplati još koliko bude potrebno – potvrdio je direktor Doma zdravlja u Novom Pazaru Ervin Ćorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari