Britanski ambasador u Pragu pozvan na razgovor u MSP zbog afere oko rasizma češke dece 1EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Šef češke diplomatije Jakub Kulhanek pozvao je na razgovor u ponedeljak britanskog ambasadora u Pragu zbog vređanja češke dece u britanskim medijima i na internetu da su rasisti jer su deca navijači tokom utakmice praškog fudbalskog kluba Sparta i Rendžersa iz Glazgova zviždala protivničkom timu, a posebno tamnoputom fudbaleru Glenu Kamari.

„Dosta! U fudbalu, a posebno u odnosima dve zemlje nema mesta namernom širenju odvratnih uvreda na račun češke dece u medijima i na internetu. Pozvaću u ponedeljak britanskog ambasadora i rešavaću to sa njim“, kazao je danas šef češke diplomatije Jakub Kulhanek.

Češki ministar spoljnih poslova reagovao je time i na zahtev vicepremijera i češkog ministra unutrašnjih poslova Jana Hamačeka za koga je poslednja kap u nizu uvreda bilo to što je savetnik za ravnopravnost Škotske fudbalske asocijacije Marvin Bartli na Tviteru poručio da nisu deca kriva jer samo oponašaju ono što vide kod odraslih.

„Kakvu šansu imaju deca kada ih ubace u činiju sa trulim voćem“, napisao je Bartli i dodao u komentar sliku trulog voća.

„Česi nisu trulo voće ni narod rasista“, odgovorio je na Tviteru vicepremijer Hamaček i zatražio od šefa češke diplomatije da pozove britanskog ambasadora i zahteva da se ti napadi hitno zaustave.

Kulhanek je odbio da poziv da britanski ambasador dođe u MSP da se pravda predstavlja možda suvišnu politizaciju jedne fudbalske afere.

„Nije kad se čuju tako grube reči. Češka diplomatija treba da reaguje“, kazao je Kulhanek, javlja češki javni radio Radiožurnal.

Spartu je prvobitno UEFA kaznila jednom utakmicom bez publike zbog ranijih rasističkih uzvika njenih navijača ali je kasnije odluku promenila i dozvolila da umesto njih u četvrtak na stadion Sparte u Pragu na utakmicu Lige Evrope sa timom iz Glazgova dođe 10.000 dece od šest do 14 godina.

Vrisku i vatreno navijanje češke dece uz glasne i neprestane zvižduke Glenu Kamari, inače u Češkoj među navijačima od marta na zlu glasu posle izgreda sa kapitenom fudbalskog kluba Slavija iz Praga, Ondžejom Kudelom, britanski mediji protumačili su kao rasističke napade.

Kamara je posle utakmice Lige Evropa u martu u Glazgovu protiv Slavije prijavio da ga je Kudela rasistički vređao a nakon utakmice je on fizički napao Kudelu.

UEFA je Kudelu kaznila zabranom učešća u 10 utakmica a Kamaru sa tri utakmice.

Sparta je danas oštro odbila da su se mali navijači u četvrtak rasistički ponašali i u saopštenju kojem se pridružio i gradski rival Sparte, Slavija, optužio je britanske medije za ksenofobnu hajku na češku decu i drsko tumačenje njihovih emocija tokom navijanja, gde nisu pali rasistički uzvici, kao rasizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari