Buđenje Partizana 1Foto: ABA-liga.com

Prioritetni ciljevi su „promašeni“, Partizan je na oba polja omašio čitavu „metu“ tako da je od sredine marta sezona za crno-bele postala zapravo jedan vid pravljenja filtera za narednu takmičarsku godinu.

Visok plasman u Evrokupu i plej-of ABA lige pokazali su se kao puki plod mašte, smene trenera, shodno tome donekle i razumljive, tako da je sa pozicije privremenog rešenja Aco Matović počeo da pravi sistem u čijem procesu su trijumfi nad Mornarom i naročito nedeljni protiv Mege (98:88) indikatori neke daleko bolje i smislenije igre Partizana do sredine juna meseca.

Od devetog januara pa do 20. marta košarkaši Partizana nisu imali osećaj pobede na Jadranu. Toliki post matematički je srpskog velikana čak stavio u zonu ekipa kojima opstanak nije bio siguran, međutim nakon raskida saradnje sa Sašom Filipovskim, Aco Matović, višegodišnji pomoćnik u stručnom štabu crno-belih i to u veoma kratkom roku, svojim idejama pokazao je da su njegovi prethodnici i te kako grešili i da su, prvo Šćepanović, a potom i slovenački stručnjak opravdano smenjeni.

Jednostavno, iako je uzorak premali, protivnici snage Mornara i Mege ipak pokazuju da je Partizan pod vođstvom Matovića neuporedivo konkretniji u napadu. Sa istom spoljnom linijom koja se prethodno mučila da prebaci 12 timskih asistencija, crno-beli su protiv Barana iskreirali devetnaest, a Mege 22 ekipna napada.

Igrače sposobne da igraju u visokom ritmu, Matović je osposobio da planski protivnika napadaju u leđa čim se za to ukaže prilika i da napad mogu da „otvore“ ne samo bekovi, već i eksplozivni Rašon Tomas, na primer, odnosno da iz punog trka slobodno šutiraju i prosečni „strelci“ kakav je Dangubić.

Popularni Danga je protiv Mege igrao u odelu Kleja Tompsona, vedete Golden Stejta i jednog od najboljih NBA šutera u poslednjih pet godina. Perfektnih procenata, prvo poluvreme završio je sa 18 poena (ukupno 20). U duelu sa jednom od najboljih ekipa kada je igra na otvorenom terenu u pitanju, Partizan je čak 17 poena dao iz tranzicije, odnosno 27 nakon izgubljenih lopti rivala, zbirno – 44 laka poena.

Zasluga je Matovića, sasvim sigurno, što se u „pik“ igru uključilo više bekova, pa su tako protiv Mege igru dva na dva kreirali, osim Jaramaza (6as) Pejdž (4as) i Perkins (5as) i to na različite načine. Pejdž je recimo odlično sarađivao sa Mikom, spuštajući mu pas iz driblinga odmah nakon istrčavanja iz blokade, dok je Perkins više centralno pronalazio Mozlija na samom obruču.

Zanimljivo je i to da su se napadački u serijama „uključivali“ Mika u drugoj četvrtini (10p), Trifunović trećoj (9 od 11 p) i Mozli četvrtoj (11p). Istine radi, Partizan je impresivno šutirao za tri (54,5 odsto) zbog čega se, jedinom delom, neretko vraćao iz minusa, bez da je paničio i srljao iz greške u grešku.

Problemi i to veliki, bili su na defanzivnoj strani. Iako je duel odigran protiv odlične napadačke ekipe, sijaset primljenih poena sa niskog posta ili sa te pozicije iskreiranih, mahom preko Pejdža kojeg su „lovili“ gotovo svi Megini bekovi, odnosno nemanje rešenja za Skučija Smita koji je sa jedinice prelako probijao prvu liniju odbrane, ukazuju da su crno-beli tek na „pola puta“ od željenog sistema igre.

Mega je početkom druge deonice seriju 12:0 iskreirala bukvalno preko niskog posta, odakle su pogađali ili kreirali bekovi: Momirov i Cerovina.

Radonjić: Očekujem Lazića na treningu

Crvena zvezda je nastavila sa tradicijom rutinskih pobeda nad FMP. U prenapornom ritmu, crveno-belima je subotnji duel sa „panterima“ ipak došao kao najlakši u odnosu na predstojeće utakmice u vidu poslednjeg duplog evroligaškog programa, kao i gostovanja Cedevita Olimpiji u LJubljani.

Konačnih 101:71 pokazatelj je jasne razlike u kvalitetu, iako je Nemanja Nenadić sa 20 poena u dresu FMP ostavio poruku da možda u Zvezdi zaista nije dobio konkretnu priliku u kontinuitetu, iako je u klubu bio od 2018. godine: “ Ono što smo imali kao prioritet za ovaj meč, to smo i ostvarili. Nastavljamo sa ritmom koji je i dalje žestok. Sledi dupli evroligaški program sledeće nedelje, a onda i meč u LJubljani. Očekujemo da Lazić odradi trening pa da vidimo da li možemo da računamo na njega u narednim utakmicama. Rit bi trebalo da napravi dodatni pregled pa ćemo onda imati jasniju sliku“, naznačio je trener Radonjić prioritetne kadrovske brige u formi povređenog lista kapitena Lazića, odnosno zadnje lože Rita.

Rezultati i tabela

23. kolo

Krka – Split             odloženo

Cibona – Cedevita Olimpija            odloženo

Crvena zvezda – FMP        101:71

Mega – Partizan   88:98

Zadar – Igokea     sinoć

Mornar – Budućnost         odloženo

 

  1. Crvena zvezda 18-3

  2. Mornar 17-5

  3. Igokea 17-4

  4. Budućnost 17-3

  5. Mega 16-9

  6. Cedevita Olimpija 16-4

  7. Partizan 9-13

  8. FMP 8-13

  9. Split 7-15

  10. Zadar 7-14

  11. Cibona 7-14

  12. Krka 7-14

  13. Borac 5-16

  14. Primorska 0-22

Mornar odložio crnogorski derbi

Zvanično, derbi 23. kola koji je večeras trebalo da se odigra u Baru, odložen je jer su u Mornaru prijavili da imaju zaražene korona virusom.

Crnogorski mediji pak sumnjaju u zvaničnu verziju, smatrajući da su Barani otkazali duel sa ekipom Budućnosti kao vid upozorenja ljudima iz ABA lige šta bi se moglo desiti ukoliko poslednja dva kola ne budu odigrana na način da prethodno rezultati svih 10 odloženih mečeva ne bude bili poznati.

Mornar je nedavno poslao ABA ligi takav vid zahteva, „preteći“ da u suprotnom neće ni izaći na parket zbog sumnji da bi moglo da dođe do nameštanja rezultata odloženih utakmica koje bi se, recimo, igrale nakon datuma predviđenih za regularnih 26 kola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari