Budućnost u iznudici 1ilustracija Foto: Cedevita/Marin Sušić

Stekao se utisak da je Cedevita rival po meri sva tri preostala tima i da je Budućnost bila srećnik u polufinalu plej-ofa ABA lige.

Bez obzira na to što se prvi meč igrao u Zagrebu, delovalo je da aktuelni regionalni šampion neće imati većih problema protiv večitog luzera (četiri puta gubili u finalu ABA lige), međutim doživljeno preslišavanje na startu plej-ofa automatski je značilo da će ove nedelje u Podgorici Budućnost igrati za spas sezone. Čak 90 primljenih poena u Zagrebu najbolje ilustruju ne samo defanzivni kvalitet prikazan u prestonici Hrvatske, već i to da je surovi evroligaški raspored jednostavno iscrpeo pulene Jasmina Repeše, koji nisu mogli da se trgnu iz primetne letargije tokom startnog duela, bez obzira na značaj utakmice.

U seriji na dve pobede, Budućnost će biti primorana da nekako prebrodi evroligaško gostovanje u četvrtak Barseloni i da se energetski sačuva i osveži za revanš sa Cedevitom u nedelju. Poslednji evroligaški dupli program, odigran tokom prethodne nedelje evidentno je umorio Podgoričane, čiji je trener Jasmin Repeša u Zagrebu koristio deset igrača u rotaciji (Danilo Nikolić i Suad Šehović nisu ulazili), bez pomoći Devina Vilijamsa, poslednjeg pojačanja. Suštinski, Budućnost je izuzetno loše branila centralni pik Cedevite iz koga je domaćin praktično započinjao, a često i realizovao većinu akcija. Barović i Bitadze su kao primarni centri maksimalno eksploatisani, taktički se povlačeći u reket i braneći u takozvanoj izolaciji, konstantno su kasnili na šut Pulena, Kobsa koji su se siti nadavali koševa. Obojica Amerikanaca su za dva pokušali 16 puta, u realizaciji od 45 odsto. Pulen je pritom za tri šutirao 60 (3/5), a Kobs 50 odsto (1/2).

– Mislim da nekoliko stvari nije bilo na nivou koji je potreban za utakmicu plej-ofa. Uz sve pojedinačne probleme koje smo imali, u prvom poluvremenu je to ipak ličilo na nešto. U drugom delu smo primili 53 poena i to dovoljno govori da se sa takvom odbranom ne može dobiti utakmica na ovom nivou, u plej-ofu. Jednostavno, ne postoji ekipa koja bez odbrane može doći do trofeja, odnosno do druge runde – besan i razočaran bio je Repeša posle utakmice.

Cedevita je pokazala zbog čega ima možda i najpotentniji napad u regionu. Četvorica igrača, jedini koji su pogađali za tri poena, imali su realizaciju van 6,75 u procentima od 50 i više odsto uspešnosti (Pulen, Kobs, Krušlin i Murić). Da je Budućnost loše branila centralni pik, pokazuje i podatak da je centar Andrija Stipanović posle kratkog otvaranja ostvario čak četiri uspešna dodavanja, sjajno sarađujući, uglavnom sa Ramljakom i Kukom, prateći njihova protrčavanja po čeonoj liniji.

– Stvarno je bilo lepo igrati pred toliko ljudi i podsetilo me na neke dane koje ne viđamo tako često u Domu sportova i u ‘Draženovom domu’. Odigrali smo pametno, s puno borbe i želje, nadskakali smo ih, tako da momcima svaka čast. Znali smo da imaju visinu i igrače koji su agresivni na skoku. Imaju tendenciju odlaska na skok u napadu i u našoj prošloj utakmici u Podgorici su nam tu zadali dosta problema. Dosta smo pričali o tim stvarima. Bitan je angažman. Fizički su oni snažniji, ali ovog puta su naši igrači to nadoknadili borbenošću i uključivanjem svih pet igrača u skok – istakao je Rimac.

Odbrana „jadan na jedan“

– Postoji velika rezerva i možemo odigrati bolje, uključujući defanzivni skok i odbranu ‘jedan na jedan’ odbranu, gde su nas ‘probijali’ i posle prvog dodavanja dolazili do laganih poena. Sve zajedno nije bilo dobro, ali ovo je 1:0 i moramo dobro da analiziramo sve što se desilo. Da drugu utakmicu odigramo puno bolje nego uvodnu – podvukao je Jasmin Repeša segmente u igri koje bi njegovi puleni trebalo da poprave u drugom meču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari