Na plate igrača najviše 70 odsto prihoda kluba 1Aleksander Čeferin, predsednik UEFA. Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Izvršni komitet Evropske fudbalske unije (UEFA) odobrio je nove finansijske propise, koji bi trebalo da ograniče izdatke na plate, transfere i honorare agenata na 70 odsto ukupnih prihoda klubova.

Nova pravila su prva velika reforma finansijskih propisa koji su uvedeni 2010. godine.

Prvi čovek evropske kuće fudbala Aleksander Čeferin rekao je da su prethodni propisi „poslužili svojoj svrsi“, ali da je „evolucija fudbalske industrije, uz neizbežne finansijske efekte pandemije, pokazala potrebu za reformom i novim propisima o finansijskoj održivosti“.

„UEFA je radila sa svim zainteresovanim stranama na razvoju ovih novih mera kako bi pomogla klubovima da se suoče sa novim izazovima. Ovi propisi će nam pomoći da zaštitimo igru i pripremimo je za sve potencijalne buduće šokove, istovremeno podstičući racionalne investicije“, rekao je Čeferin.

Kako se navodi u saopštenju UEFA, ključni cilj novih propisa je postizanje finansijske održivosti, a to će se postići kroz solventnost, stabilnost i kontrolu troškova.

Najveća promena u novim propisima biće uvođenje pravila o troškovima ekipe kako bi se omogućila bolja kontrola plata igrača i troškova transfera. Uredba ograničava potrošnju na 70 odsto prihoda kluba, a, kako se ističe, kršenja će rezultirati finansijskim kaznama i sportskim merama.

Kada je reč o solventnosti, novo pravilo o izmirenju dospelih obaveza obezbediće bolju zaštitu poverilaca. Kontrole će se, kako se navodi, vršiti svakog kvartala i biće manje tolerancije prema dužnicima

UEFA smatra da će ove mere obezbediti fer vrednost transakcija, poboljšati bilans stanja klubova i smanjiti dugove.

Novi propisi će stupiti na snagu u junu 2022. godine, a primenjivaće se postepeno tokom tri godine, kako bi se klubovima omogućilo potrebno vreme da se prilagode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari