Čekali više od 20 godina, a dočekali protiv Dmitrovića 1Foto: EPA-EFE/L. Rico

U poslednjoj utakmici drugog kola španskog fudbalskog prvenstva Alaves, povratnik u najbolje društvo kroz plej-of u drugoj ligi prošle sezone, savladao je kod kuće Sevilju s 4:3 (2:2).

To je prvi put posle 2001. da je Alaves u La Ligi postigao najmanje četiri pogotka pred svojim navijačima. U smiraj prvenstva te godine pobedio je Rasing iz Santandera s 5:1.

Deset dana kasnije odigrao je nezaboravnu utakmicu s Liverpulom u finalu Kupa UEFA na Borusijinom igralištu u Dortmundu. Engleski velikan je uzeo trofej na produžetke. U osnovnom delu meča bilo je 4:4, napadač španskog tima Đordi Krojf, sin slavnog holandskog fudbalera Johana Krojfa, dao je Alavesu novu nadu izjednačujućim pogotkom na izdisaju utakmice, ali je u 116. minutu njegov saigrač pogodio sopstvenu mrežu – 5:4.

U meču za pamćenje u Alavesovom timu je svih 120 minuta izgarao Ivan Tomić, nekadašnji fudbaler Partizana i Rome, koji nije igrao kada je u domaćem šampionatu preslišan Rasing.

Alaves je u međuvremenu bio i trećeligaš, a na povratak među najbolje čekao je deset godina (2006-2016).

Najviše golova kod kuće posle toliko vremena dade u mreži Marka Dmitrovića, koji je sada, posle odlaska Marokanca Bunua u saudijski Al Hilal, prvi Seviljin golman.

Čekali više od 20 godina, a dočekali protiv Dmitrovića 2
Foto: EPA-EFE/L. Rico

Andaluzijskom timu, osvajaču Lige Evrope, nije krenulo dobro. Poražen je na penale protiv evropskog prvaka Mančester sitija u utakmici za Superkup UEFA, a izgubio je u prvom kolu protiv Valensije kod kuće.

Da pretrpi oba poraza na početku poslednji put joj se desilo 1996.

Nemanja Gudelj, tragičar s bele tačke u seriji penala protiv engleskog šampiona (šutirao poslednji, pogodio prečku), odigrao je ceo meč, kao i Aleksandar Sedlar u Alavesovoj odbrani, dok je Nikola Maraš ostao na klupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari