Čekanje dugo 681 dan: Nadal ponovo pobeđuje na šljaci 1Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Kralj šljake se pobedom vratio na svoju omiljenu podlogu.

Španski teniski as Rafael Nadal je posle dugo vremena odigrao prvi meč na zemlji, a od njegovog poslednjeg, što je bilo 2022. protiv Norvežanina Kaspera Ruda za 14. titulu na Rolan Garosu, prošao je 681 dan.

 

U prvom kolu u Barseloni, gde je pokupio 12 trofeja, savladao je sa 6:2, 6:3 21-godišnjeg Italijana Flavija Kobolija, koji na svetskoj listi zauzima 62. mesto.

Sledeći protivnik mu je Australijanac Aleks de Minaur (11. mesto), četvrti nosilac.

Nadal, nekadašnji prvi „reket“ sveta, koga su povrede odvajale od terena, pao je čak na 644. mesto.

Na jednom od svojih omiljenih turnira, gde se i glavno poprište od 2017. zove po njemu, igra na osnovu takozvanog zaštićenog rejtinga, koji slabije plasirane renomirane tenisere oslobađa napora u kvalifikacijama.

Ove sezone Nadal je igrao samo do četvrtfinala u Brizbejnu. Zatim je zbog nespremnosti i rovitosti otkazao učešće na Australijan openu i na prva tri turnira iz masters serije (Indijan Vels, Majami, Monte Karlo), iako je u predvečerje turnira u Kaliforniji odigrao vrlo angažovano u revijalnom meću sa svojim zemljakom Karlosom Alkarazom u Las Vegasu.

Nadal je poslednju titulu u Barseloni uzeo 2021, kada je prethodno i igrao, a u sledeće dve nasledio ga je upravo Alkaraz, koji sada ne igra zbog povrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari