Čelsi mora, Dinamo nastavlja da sanja 1Foto: EPA-EFE/Roberto Bregani

Fudbaleri Čelsija dočekaće Milan u trećem kolu Lige šampiona u utakmici koju „Plavci“ prosto moraju da dobiju ukoliko žele da i na proleće igraju u najkvalitetnijem klupskom evropskom takmičenju.

Do sada su sakupili samo jedan bod; u prvom kolu su doživeli poraz od Dinama u Zagrebu minimalnim rezultatom, dok su u sledećem kolu remizirali protiv Salcburga kod kuće – 1:1. Poraz od Dinama je koštao posla trenera Tomasa Tuhela, a na njegovo mesto je došao trener Brajtona Grem Poter koji nikada ranije nije vodio neku utakmicu u elitnom klupskom fudbaksom takmičenju i vidi se da mu ne ide najbolje na novom poslu. U premijer ligi jesu zabeležili pobedu za vikend protiv Kristal Palasa ali su do nje stigli teže nego što se očekivalo.

Milan sa druge strane dobro „gura“ u Seriji A, a u Ligi šampiona pruža solidne partije. Večerašnjom pobedom nad Čelsijem bi praktično izbacili engleskog giganta iz borbe za prvo mesto u grupi i sebi znatno olakšali posao ove jeseni gde će u narednih mesec i po dana odigrati čak deset utakmica.

Raspored je zgusnut zbog Mundijala u Kataru koji je ušao u termin koji pripada nacionalnim prvenstvima, pa će mnogi treneri u ovom mesecu morati da igraju sa kombinovanim timovima kako igrači ne bi zbog prenatrpanog rasporeda rizikovali povrede uoči najvažnijeg takmičenja u svetu fudbala.

Zato je pobeda u večerašnjem meču imperativ, a već za vikend aktuelne prvake Italije čeka derbi protiv Juventusa.

U drugom meču u grupi E Salcburg će dočekati Dinamo i ko pobedi u tom meču biće znatno bliži „prezimljavanju“ u Evropi.

Lajpcig ima „zicer“ protiv Seltika kod kuće i nemački tim će uz trijumf čekati sigurnu pobedu Reala nad Šahtjorom kako bi se vratio u igru u grupi F.

Ne ide najbolje bundesligašu u nacionalnoj ligi, zauzimaju tek 11. mesto i Liga šampiona je jedino takmičenje gde još uvek mogu da osvetlaju obraz. U njemu nisu dobro startovali pošto u u uvodna dva kola doživeli poraze od Šahtjora i Reala, a gol razlika im je poražavajuća 1:6.

Zato su naredna dva kola od presudne važnosti po ekipu Marka Rusea jer sa šest bodova protiv Seltika imaju mogućnost da u direktnom okršaju sa Šahtjorom odluče ko će uz Real nastaviti takmičenje u Ligi šampiona na proleće.

Mančester siti je u strašnoj formi. Za vikend je pregazio gradskog rivala, ekipu Mančester junajteda sa 6:3 uz treći het-trik Erlinga Halanda u Premijer ligi ove sezone, a večeras se sličan scenario smeši i Kopenhagenu. Gosti iz Danske gotovo da nemaju nikakve šanse da na „Etihadu“ izvuku pozitivan rezultat, a svu nadu polažu u činjenicu da će strateg šampiona Engleske „promešati karte“ pred ovaj susret, te da Ostrvo neće napustiti potpuno osramoćeni i poniženi. Sevilja u drugoj utakmici G grupe igra protiv Borusije Dortmund u derbiju večeri.

Andalužani igraju katastrofalno ove sezone i u španskoj Primeri se nalaze na 17. mesto sa svega 5 osvojenih bodova iz sedam odigranih utakmica. Treneru ove ekipe, Đulijanu Lopategiju se smeši otkaz, a prema mišljenju brojnih španskih medija trebao je da ga dobije još pre reprezentativne pauze. Ovako nastavlja tamo gde je stao, a raspored mu ne ide na ruku. Već za vikend igra protiv odličnog Atletik Bilbaa koji se nalazi u vrhu španske Primere, a već naredne nedelje igra protiv Borusije u Dortmundu. Ako bude imao slabih nedelju dana na užarenoj klubi slavnog kluba, otkaz će biti neminovan, a madridska Marka je čak otišla i korak dalje. Oniasu juče lansirala vest da je uprava kluba u ozbiljnim pregovorima sa Horheom Sampaolijem, čija se promocija očekuje uskoro.

Juventus se obrukao u prva dva kola Lige šampiona izgubivši od PSŽ-a i Benfike. Večeras je idealan trenutak da „izvlade fleke“, a obrazi još pride nakon poraza od Benfike u sred Torina. Ni u Seriji A im ne ide baš najbolje, tamo se nalaze tek na sedmom mestu sa osvojenih mizernih 13 poena u osam odigranih utakmica. Kaskaju za Atalantom i Napolijem čak sedam poena, a čeka ih paklen raspored u domaćem šampionatu. Nakon derbija sa Milanom idu „na noge“ gradskom rivalu, ekipi Torina, koja takođe ne briljira i traži oprost od navijača za slabiji početak sezone, a najbolji poklon bi bio za njih pobeda nad najomraženijim rivalom na „čizmi“.

Čelsi mora, Dinamo nastavlja da sanja 2
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Zato su „Torinskoj Dami“ najlakše utakmice u predstojećem periodu uopravo one protiv Makabija u kojoj su ozbiljni favoriti i sve sem sigurnih pobeda bi značilo evidentan otkaz Maksu Alegriju koji se našao u nemilosti tifoza i koga na klupi italijanskog giganta drži samo veliko obeštećenje koje bi morali da mu isplate čelnici kluba ukoliko bi mu uručili otkaz pre nego što mu istekne ugovor. U drugoj utakmici grupe H lisabonska Benfika će ugostiti PSŽ. Šampion Francuske je apsolutni favorit u ovom meču, ali će „Orlovi“ moći da zaprete iz potpune rasterećenosti.

Grupa E

Salcburg – Dinamo Zagreb 18:45

Čelsi – Milan 21:00

Grupa F

Lajpcig – Seltik 18:45

Real – Šahtjor 21:00

Grupa G

Mančester siti – Kopenhagen 21:00

Sevilja – Borusija Dortmund 21:00

Grupa H

Juventus – Makabi 21:00

Benfika – PSŽ 21:00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari