Basketaši Srbije četvrti put na krovu sveta 1

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 odbranila je titulu na Svetskom šampionatu koji je održan na Filipinima, pobedom nad Holandijom u dramatičnom finalu 16:13, posle preokreta. Dušan Domović Bulut je proglašen za najboljeg igrača Mundijala u Manili.

Dušan Bulut, Marko Savić, Dejan Majstorović i Stefan Stojačić bili su bolji i u reprizi prošlogodišnjeg finala i osvojili četvrtu zlatnu medalju za Srbiju u basketu 3×3 u poslednjih pet godina. Imaju i jedno srebro iz 2014.

Holanđani su posle nervoznog početka i obostranih promašaja poveli sa 8:6, ali je u poslednja četiri minuta usledila sjajna serija Srbije. Stojačićeva „trojka“ (koja u basketu „važi“ dva poena) na 80 sekundi do kraja donela je prednost Srbiji, Savić se potom „krađom“ pobrinuo da uveća vođstvo košem uz dodatno slobodno bacanje.

Veoma teško iskušenje imali su naši basketaši u polufinalu, nakon što su manirski preslišali Mongoliju u četvrtfinalu; Poljska se snažno isprsila i prvi put dovela zvanične svetske prvake u razmišljanje da je potencijalna eliminacija moguća. Srbija je veoma loše počela duel protiv izuzetno nezgodnih rivala; Poljska je povela 5:0 i u ubedljivom vođstvu je bila sve do sredine meča. Na pet minuta do kraja duela, Srbija je gubila 13:6, protivnici su maltene perfektno šutirali za dva poena, a onda je viđena jedna od najboljih basketaških minijatura na čitavom Svetskom prvenstvu na Filipinima. Dušan Domović Bulut, verovatno najbolji naš basketaš u poslednje dve decenije, zaplesao je na jednom obliku tartan podloge; veleslalomima pored čuvara, pogađao je u stilu vrhunskih košarkaša. Razbudio je i svog prijatelja iz Novog Sada, Marka Savića, što je bilo dovoljno za egal završnicu 19:19. Jedna dvojka delila je rivale od plasmana u finale; Poljska je forsirala šuteve sa distance, ali je meč-viner na kraju bio Đorđe Majstorović – naš, inače, najbolji šuter. Bukvalno iznebuha „odapeo je strelu“ koja je pocepala na froncle dresove basketaša iz Poljske.

Italijanke šampionke, Ukrajinac najbolji u „kucanju“

U ženskoj konkurenciji basketašice Italije napravile su iznenađenje pobedivši u finalu Ruskinje (16:12), koje su tako izgubile šampionski tron na koji su se popele na prošlom prvenstvu u Francuskoj. Duel je obeležila fenomenalna, omalena Re Lin Dijali, Italijanka, rođena i odrasla u Milvokiju. U takmičenju u zakucavanju, drugu vezanu titulu osvojio je Ukrajinac Dmitri Krivenko, ispred sjajnog Francuza Gaja Dupuja i domaćeg takmičara, trećeplasiranog, svega 175 centimetara visokog Dejvida Karlosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari