Crno-beli se sapleli na zonu 1Erik Mekolum foto Fedor Aebor Lokomotiv

Jeste bio oslabljen neigranjem Kuruca i Trifunovića, dok je Lesor tek bio na putu za Beograd, ali je Partizan uprkos tome mogao, možda i morao do brejka u Krasnodaru.

Sam rezultat (101:94) dovoljno je ilustrativan i jasno pokazuje da su crno-beli drugi poraz u osam kola u Evrokupu, doživeli zbog brojnih manjkavosti ispoljenih u odbrani, međutim i na drugoj strani terena pokazali su nedostatke u igri koji su odraz nedovoljnog iskustva kod većine igrača, ali i nemanja automatizma i uigranosti.

Naročito loše, košarkaši Partizana ofanzivno su izgledali u drugom poluvremenu, kada je Lokomotiva stala u zonsku odbranu.

Srpski stručnjak Branko Maksimović na poziciji privremenog rešenja na klupi Lokomotive, odlučio se za zonsku odbranu od momenta kada je Džonatan Motli, najdominantniji igrač u centarskoj liniji Lokosa, morao na tuširanje već početkom treće deonice.

Na već postojeću tehničku, dobio je i nesportsku ličnu grešku, što je značilo da će ruski tim morati do kraja utakmice da igra bez pomoći svog najboljeg strelca u Evrokupu.

Iako je imao svega sedam izgubljenih lopti, Partizan je većinu prodao u periodu kada je rival igrao klasičnu zonu 1-2-2, odnosno kombinovanu odbranu.

Smailagiću je najteže pala promena odbrane; sa visokog posta nikako nije uspevao da distribuira pas ka saigračima na perimetru; izgubio je čak tri lopte tako da je trener Obradović bio primoran da traži alternativna rešenja.

Takođe, najbolji „spejsing“ Lokomotiva je imala u četvrtoj deonici sa četiri niska igrača i jednim visokim. Uprkos tome, Partizan je parirao u klasičnoj formaciji, ali traženu prednost u mis-meču na niskom postu nije naplatio u punoj meri.

Stenton Kid ispostavio se „iks faktorom“ kao produktivno rešenje na mestu četvorke u širenju igre. Prilagodio se trener Obradović kasnije rivalu; zaigrao je sa Ledejom na petici i četvoricom spoljnih igrača, čak je u „lomljivim trenucima“ upario Glasa i Pantera što je ofanzivno sasvim korektno izgledalo, međutim u fazi tranzicije ne i dovoljno produktivno.

Uprkos tome što je Lokomotiva u centarskoj liniji imala visoke, fizički snažne, atletski predisponirane, ali ne i brze igrače, Partizan u klasičnom kontranapadu nije ubacio nijedan poen.

Ostaće upitno i to zašto iz „pik end popa“ nije više materijalizovao dobar šut Smailagića, koji pritom ima i odličan prodor prilikom „klozauta“. Defanzivno, trener Obradović sigurno će imati narednih dana puno toga da ukaže svojim igračima, posebno na način na koji su u drugom poluvremenu branili bekove Lokomotive.

Samo trojica igrača: Mekalum, Kid i Kuk u drugih 20 minuta ubacila su skoro 90 odsto poena. Teško je objašnjivo zašto je strana pomoći u tim momentima loše funkcionisala i kako je lako odbrana pucala na perimetru.

Da stvar bude još gora, u odsutnim trenucima, tačnije poslednja dva minuta, kada je trebalo da agresivnost bude najveća, nje gotovo da nije bilo u odbrani na šutu Mekaluma, Kida i Kuka.

– Duga je sezona, pred nama je puno posla. Moramo naporno da radimo na trenizima, slušamo trenera i napravimo određene promene, nastavimo da se borimo i uradimo sve što je potrebno da bi pobedili. Moramo da pogledamo video da bi videli gde smo grešili. Ali najvažnije je da ostanemo zajedno i nastavimo da se borimo – poručio je Zek Ledej.

Nedorečeni Dalas Mur

Dalas Mur je stigao u Beograd sa reputacijom vrsnog šutera, ali njegov uticaj na igru je preskroman, pogotovo u poslednjih mesec dana. U Evrokupu je na poslednjih pet utakmica zbirno postigao 15 poena; najviše je ubacio Andori (6p) a u narednim mečevima mizernih – 2,2,4,1. Srazmerno učinku, minutaža mu je drastično opala, pa je tako u Krasnodaru igrao svega osam minuta, iako Partizan nije bio u kompletnom sastavu. U osam kola Evrokupa ubacio je svega 10 trojki, od kojih samo jednu na poslednjih pet utakmica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari