Crvena zvezda gostuje Cedeviti, Partizan dočekuje Megu u 17. kolu ABA lige 1

Na šest kola do kraja regularnog dela ABA lige sa perfektnih 16-0 košarkaši Crvene zvezde praktično su obezbedili pol poziciju pred plej-of.

Rezultatski neopterećeni, izabranici Milana Tomića otputovali su u Zagreb gde će se u subotu sastati sa Cedevitom koja je u jeku borbe za prednost domaćeg terena u polufinalu (17.00). Istog dana, Partizan će ugostiti Megu, faktički jedinog takmaca za poslednje mesto u doigravanju (19.00).

Zvezda je znalački umela da iskoristi svu kadrovsku problematiku najvećih takmaca u borbi za osvajanje ABA lige. Ipak, stabilizacijom forme Partizana, Cedevite i Budućnosti, istovremeno nagriženim samopouzdanjem prouzrokovanim porazima u Top 16 fazi Evrokupa (tri uzastopna), crveno-belima će subotnji meč u Zagrebu dobro doći kako bi stekli bolji uvid u iskušenja koja će ih očekivati u plej-ofu. Povređeni kapiten Lazić neće predvoditi saigrače, a trener Milanj Tomić odlučio je da u Zagreb ne povede Aleksu Radanova i Maika Cirbesa. U klubu nisu naveli razloge neigranja nemačkog reprezentativca, čija je loša forma posebno upadljiva bila na meču sa Valensijom u Beogradu. Slaven Rimac, terner Cedevite, neposredno pred poslednji meč sa Uniksom u prestonici Hrvatske govorio je o umoru vodećih igrača i kadrovskim problemima, pogotovo u centarskoj liniji, s obzirom na to da su Marko Banić i Karlo Žganec već izvesno vreme povređeni.

– Očekuje nas Cedevita koja svakako ima bolju hemiju i igra znatno bolje od našeg susreta u Laktašima, što i pokazuju kroz prethodne utakmice, posebno i ovu poslednju protiv Budućnosti u Podgorici. Mi sa druge strane treba da odreagujemo nakon poraza od Valensije. Želimo da odigramo dobro i da stignemo do dobrog rezultata, jer nas nakon toga već u utorak očekuje utakmica sa Limožom u Francuskoj, čime bi završili izuzetno tešku seriju januarskih mečeva. To nije opravdanje, uvek sam bio protiv takve vrste alibija, nastavljamo da radimo, da treniramo i želimo što pre ponovo da se prebacimo na pobednički kolosek – naveo je trener Tomić.

Zvezda je na poslednjih pet gostovanja u čak četiri navrata slavila protiv Cedevite. Gotovo svaki važniji meč crveno-beli su dobili u Zagrebu, međutim u subotu će se nameriti na ekipu koja je u poslednjih 10 regionalnih mečeva slavila u devet navrata. Fizički, Zvezda bi trebalo da bude apsolutno dominantna u duelima, pogotovo u reketu, gde Cedevita ima samo Andriju Stipanovića kao klasičnu peticu, koji je mobilniji u poređenju sa centrima Zvezde, ali bez šuterskih kvaliteta sa poludistance. Džejkob Pulen, u povratničkom mandatu u Cedeviti igra na izuzetno visokom nivou. Napadački je više orijentisan na egzekuciju (18,4p, 42,4 odsto za tri); u Podgorici je bio jednostavno nezaustavljiv i da nije bilo sudijske nepravde, pogotovo u samom finišu meča, Cedevita bi se trijumfalno vratila iz Crne Gore.

Trinkijeri: Super važan meč

Od prelaska Goge Bitadzea u Budućnost, Mega je faktički limitirala ambicije u vezi sa plasmanom u plej-of ABA lige. Iako su rezultatski još uvek jedini takmac Cedeviti, Budućnosti i Partizanu za mesto u plej-ofu, podatak da su od odlaska sjajnog reprezentativca Gruzije izgubili tri, a dobili dva meča dovoljno ilustruje kvalitativne domete izabranika Dejana Milojevića. Andrea Trinkijeri je praktično trijumfalno debitovao na klupi Partizana upravo u Sremskoj Mitrovici (74:81).

„Izgleda kao da je prošlo šest meseci od te prve utakmice, ali nije, prošlo je manje od tri. Očekuje nas super važna utakmica. Mega je u odnosu na naš prvi duel promenila sastav, ali im je stil igre ostao isti. Igraju agresivnu odbranu, presing, i mi toj njihovoj energiji moramo parirati na pravi način“, poručio je italijanski stručnjak. U Megi su uračunali podatak da su u poslednjih pet mečeva poraženi od Partizana; od odlaska Bitadzea daleko su predvidljiviji i jednoličniji u samom reketu. „Utakmica dolazi u veoma nezgodnom trenutku po nas imajući u vidu izostanke zbog povreda nekoliko izuzetno bitnih igrača, ali u kakvom god sastavu da izađemo, sigurno je da će ti igrači dati sve od sebe. Pobeda protiv Mornara u prošlom kolu i način na koji smo došli do nje nam je puno značila na polju samopouzdanja“, poručio je trener Mege Dejan Milojević.

Rimac: Rešiti problem u reketu

Zaista dobar meč u Podgorici, vođstvo u većem delu utakmice, nekako su uverili Slavena Rimca u isplativost njegovog stila u kojem Pulen i Kobs imaju svu slobodu u kreaciji igre. „Kada smo fokusirani i energetski dobri, s obzirom na manjak rotacija na centarskim pozicijama, možemo da se nosimo sa svima. Videćemo koliko možemo protiv najbolje ekipe u ABA ligi. Tamo gde smo mi inferiorni, oni su dominantni, ali mislim da smo se i ranije susreli sa takvim problemima i dobro smo ih rešili“, prokomentarisao je Rimac, dodavši da Cedevita „ima i neke prednosti, s obzirom na njihove odbrambene principe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari